Skip to main content

Lægerne i Region Hovedstaden er for sløsede, når de sender regninger ud til regionen. En aktindsigt som OPS-Indsigt har fået viser, at en række læger over en treårigperiode fakturerede for meget i alt 1610 gang.

Heraf skulle lægerne foretage en tilbagebetaling i de 1491 tilfælde.

Alene i 2023 er der tale om 1176 gange og det betyder, at lægerne skal betale omkring 19 millioner kroner tilbage.

Sagen er interessant, fordi DR programmet ”Kontant” i februar kørte en miniserie, hvor man havde fokus på partnerskabskoncernen ”alles lægehus” i Region Nordjylland. Her kom det frem, at der var sket en overfakturering.

Her opfordrede de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) ifølge ritzau Danske Regioner til at undersøge omfanget af koncernen Alles Lægehus’ misbrug af ydelsessystemet.

Læs også: DR`s udsendelse om privat lægehus får ikke samme vinkel på den jyske vestkyst

Nu viser det sig så, at det PLO formanden i februar kaldte misbrug er mere udbredt end som så.

Formanden for Region Hovedstaden Lars Gaardhøj er ikke begejstret:

”Det her er udtryk for at der er slinger i valsen, for det rokker ved den tillid der er brug for i vores aftalesystem. Jeg har stor tillid til de praktiserende læger og der for har jeg en meget klar forventning om at man sætter sig ind i reglerne og følger dem,” siger han til DR1 Nyheder.

Nu mener PLO det samme som `alles lægehus´

Aktindsigten, som OPS Indsigt har fået, viser, at PLO-læger i 1000 sager har taget sig betalt for samtaleterapi, men kun har haft en enkelt samtale og det er i strid med reglerne for samtaleterapi kræver mindst to samtaler.

Peder Reistad der er formand for de praktiserende læger i Region Hovedstaden mener ikke, at der er tale om snyd men om fejl.

”Det her samlede beløb er ikke udtryk for systematisk snyd, men mere et resultat af, at regionen er begyndt at kontrollere mere og det er fordi de har fået et nyt system, der har gjort det muligt for dem,” siger han.

I februar sagde bestyrelsesformand for ”alles lægehus” Thomas Helt:

”Der kan ske fejl, men systematisk laver vi ikke den form for fifleri”.

Altså nogenlunde den samme argumentation som Peder Reistad anvender her i marts måned, hvor det bliver tydeligt, at en række praktiserende læger i Region Hovedstaden har overfaktureret for 19 millioner, som de nu skal betale tilbage.

Ekspert: Systemet er vældig kompliceret

I programmet ”Kontant”, blev det i februar mere end antydet, at der var tale om snyd i den måde man fakturerede på i ”alles lægehus” fra både eksperter og region.

Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret på Aalborg Universitet, mener ikke der er tale om systematisk snyd blandt lægerne i Region Hovedstaden, derimod peger han på et meget kompliceret afregningssystem og at fejlene nu er opfanget af kontrollen.

”Systemet er vældig kompliceret og balanceret ift den aktivitet man ønsker og muligheden for at føre kontrol med aktiviteten, og der kunne man godt forestille sig, at det på nogle områder kunne gøres mere enkelt,” siger han til DR1 Nyheder.

I februar sagde bestyrelsesformand Thomas Helt for ”alles lægehus”:

”Sker der fejl i Alles Lægehus? Ja, det gør der. Vi har over en million konsultationer i ”alles lægehus”, sagde han og pegede på, at man naturligvis betalte tilbage, hvis der var sket fejl i det han kaldte et kompliceret system.

Altså nogenlunde den samme argumentation, som den Kent Kristensen nu anvender i forhold til de mange fejlfaktureringer, der er sket i Region Hovedstaden.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind