Skip to main content

Næsten hvert år dukker der i medierne en sag op om læger, der har faktureret regionerne for meget. Over de sidste måneder har vi set en række sager, hvor det kan se ud som om lægerne snyder på vægten, når de afregner med regionerne.

Senest har et antal praktiserende læger i 1491 sager i Region Hovedstaden skulle tilbagebetale deres honorar for seks typer af sager, fordi de i 2023 har opkrævet regionen for 19 millioner kroner for meget. Det viser en aktindsigt OPS-Indsigt har fået.

Læs også: Læger skal tilbagebetale 19 millioner til region – PLO kalder det en fejl

Næsten to-tredjedele af sagerne (1000) omhandler ydelsen samtaleterapi, hvilket kunne indikere et mønster. Spørgsmålene er blot hvilket mønster der er tale om og hvorfor?

Overenskomstens vilkår

Vi har talt med Kent Kristensen, som er lektor i sundhedsjura ved Aalborg Universitet om, hvilke forklaringer han kunne have på, at så stor en andel af sagerne udgøres af ydelsen samtaleterapi.

“Modregning af lægerne er et vilkår i overenskomsten. I nogle ydelser som den med samtaleterapi er det forudsat, at der skal ske en modregning, fordi lægen ikke ved ordinationen ved om ydelsen bliver gennemført,” siger Kent Kristensen.

Det kan jo lyde lidt mærkværdigt, men han forklarer, at ved netop samtaleterapi er ydelsen skruet således sammen, at den indeholder to samtaler, men lægen skal bestille ydelsen ved første samtale og dermed modtage honorar.

“Men melder patienten afbud til anden samtale, så er lægen ikke berettiget til ydelsen. I praksis betyder det, at lægen bliver modregnet ved den næste udbetaling fra regionen,” siger Kent Kristensen.

Systemet indebærer modregning

Men kunne lægen så ikke bare rette, i den afregning der allerede er sendt ind?

Nej det er ikke muligt og det fremgår af den besvarelse, som regionen giver OPS-Indsigt i forbindelse med aktindsigten. Her skriver man bl.a.

“Det fremgår af overenskomsten, at ydelsen “6101 samtaleterapi” skal gennemføres som et forløb mellem den praktiserende læge og patienten. Det er derfor ikke muligt at bruge “6101 samtaleterapi” som enkeltstående ydelse. Såfremt der ikke er afregnet en opfølgende samtaleterapi indenfor 6 måneder, kan regionen konvertere en enkeltstående ydelse “6101 samtaleterapi” til ydelsen “0101 konsultation”.

Og det er præcis det, som er sket i sagen om de 1000 ydelser af samtaleterapi.

“Systemet er kompliceret og forudsætter kontrol og det indebærer også modregning, så hvis man ikke forstår systemet, så kan man let få den opfattelse, at der er nogle der snyder på vægten,” siger Kent Kristensen.

Systemet forudsætter kontrol

Tager man et kig på lægernes overenskomst får man et tydeligt billede af hvad han mener med kompliceret og nødvendigheden af kontrol.

Honorartabellen i forbindelse med gruppe 1 patienter er på ti sider og uden sammenligning i øvrigt væsentligt meget længere end menukortet på en kinesisk restauration og tilsvarende langt mere detaljeret.

Kent Kristensen understreger, at overenskomsten med regionerne i forhold til en række ydelser er lavet sådan, at lægerne kommer i en situation, hvor ydelsen ikke er blevet leveret, eller der er sket en fejl så er modregning er nødvendig.

“Derfor er det nødvendigt, at regionerne fører en systematisk kontrol med lægerne, og når det går på samtaleterapi, skal man forstå, at der er ikke tale om en tilbagebetaling, hvor lægerne får en regning, fra regionerne, men hvor lægen modregnes ved næste udbetaling,” siger Kent Kristensen.

Peder Reistad der er formand for de praktiserende læger i Region Hovedstaden mener ikke, at der er tale om snyd men om fejl.

”Det her samlede beløb er ikke udtryk for systematisk snyd, men mere et resultat af, at regionen er begyndt at kontrollere mere og det er fordi de har fået et nyt system, der har gjort det muligt for dem,” siger han til DR P1 fredag morgen.

Læs også: DR`s udsendelse om privat lægehus får ikke samme vinkel på den jyske vestkyst

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind