En hel afgiftsfri hensigtserklæring blandt offentlige bygherrer om et grønt gearskifte i byggeriet får stadig flere medunderskrivere.
Erklæringen er interessant er ikke kun, fordi det er en gratis omgang at tilslutte sig, men bl.a. også fordi byggeriet ifølge World Green Building Council står for 30 procent af CO2-produktionen. Alene byggepladser udgør mellem 15-20 pct. af branchens samlede CO2-udledning ifølge bygherreforeningen.
Læs også: Grønt maskinskifte på Rådhuspladsen
Sidste år satte Center for Offentlig og Privat Innovation (COPI) med deres undersøgelse -`Gevinster ved emissionsfrie arbejdsmaskiner´ – tal på, hvad det bl.a. vil betyde, hvis alle arbejdsmaskiner i Danmark er eldrevne i 2028.
Tallet er enormt 3,4 millioner ton CO2 kan reduceres.
Men selv om potentialet for emissionsfrie arbejdsmaskiner er stort, er der fortsat betydelige udfordringer, der skal overkommes. En af de største udfordringer er den begrænsede tilgængelighed af emissionsfrie maskiner, især når det kommer til større maskiner.
Nu kommer efterspørgslen
Nu et år efter er antallet af offentlige bygherre, der har underskrevet hensigtserklæringen om et grønt gearskifte i byggeriet steget til 18 og gruppen er stadig på vej fremad med at omstille de mange offentlige byggepladser.
Det var det tydelige indtryk af konferencen ‘Grønt Gearskifte 2.0’, som blev afholdt i DGI-byen. Her præsenterede COPI en ny publikation der dokumenterer nogle af udfordringerne ved at gå fra hensigt til handling.
“Vi har samlet erfaringerne fra 18 offentlige bygherrer, der er gået forrest i arbejdet med emissionsfrie løsninger. Deres besked til virksomhederne er klar: Nu kommer vi med efterspørgslen efter de emissionsfrie maskiner. Så kære virksomheder, det er nu, I skal lave det grønne gearskifte. Diesel var i går,” siger Ole Bech Lykkebo, programchef i Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI).
Du kom ikke til at gabe
Konferencen havde et komprimeret program på små fire timer, hvor omkring 20 bidragsydere fra både offentlig og privat side under skarp ledelse af Ole Bech Lykkebo, leverede det ene skarpe oplæg med eksempler og spørgsmål efter det andet.
Programopbygningen var en stadig vekselvirkning mellem oplæg, på scenen, spørgsmål i plenum, ud i målrettede workshops og markedsdialog og derefter hurtigt tilbage og videre til næste punkt. Du blev ikke forpustet og du oplevede ikke tidspunkter, hvor du havde lyst til at gabe.
Nogle af de offentlige deltagere fortalte om, hvordan de havde lavet analyser og fået tilpasset deres processer, andre var gået pilotvejen, medens atter andre, som en deltager udtrykte det. ”Blot har kastet sig ud i det og ganske enkelt øget antallet af markedsdialoger for at forstå, hvor leverandørerne er.
Gå ikke i stå ved kun at efterspørge store maskiner
En afgørende komponent i skaleringsprocesserne på vej mod emissionsfri arbejdsmaskiner er markedsdialogen, som fungerer som en central platform for at skabe fælles forståelse og samarbejde mellem offentlige bygherrer og leverandører.
Det kom klar til udtryk fra leverandørside under, nogle af de konkrete markedsdialoger vi overværede.
”I skal foreslå, at vi laver det som er muligt, frem for at vente på, at alt er 100 pct. klar og emissionsfrit. – I skal jo tænke på, at vi også skal have tid til at tilpasse os markedet,” lød fra en leverandør.
Samtidig blev det påpeget, at hvis de offentlige bygherrer satte for store ideale krav, så var der en risiko for, at leverandørerne ikke havde råd til at investere i de ønskede maskiner og fik de offentlige ordregiver måske ikke de bud, de kunne ønske sig.
”Jeg siger bare, at vi lige nu er et sted, hvor det godt nok er oppe i tiden, at tænke grønt, men i langt de fleste entrepriser, får jeg ikke point for, at jeg har investeret i en kæmpe dyr el-maskine.”
Samlet set kom der fire take aways ud af dagen:
- Alle er klar til emissionsfrie arbejdsmaskiner, men det offentlige skal efterspørge mere – planlægning, udbud og markedsdialog er nøgleord.
- Man skal overveje, hvor det giver bedst mening at sætte strøm til maskiner? Begynd med de små – og gå ikke i stå ved kun at efterspørge de store.
- Strømmen er en udfordring ift tilgængelighed – Nye løsninger er dog på vej.
- Branchen er klar til at samarbejde – nu skal vi handle!