SVM-regeringen lægger med finanslovsforslaget op til at fjerne 1.000 årsværk i tilknytning til ministerierne. Set i perspektiv af offentligt-privat samarbejde, så betyder det, at man lukker for fase 2 af projektet MitUdbud.
Konsekvensen er, at man ikke får udviklet en særskilt ESPD-komponent i offentligt regi. Det fremgår af en intern mail fra Erhvervsstyrelsen, som OPS-Indsigt er i besiddelse af.
Det er en lidt indviklet historie, som i processen har smagt af et nationaliseringsønske af markedet for udbudsplatforme.
En af de private aktører som har fulgt MitUdbud tæt, er Casper Helbo, der er direktør for leverandørportalen Comdia.
”Jeg ser frem til at fase 1, hvor man moderniserer udbud.dk ender godt og brugbart. Så er det selvfølgelig ærgerligt, at man ikke kan fortsætte projektet i fase 2. og drage de fordele der nu kunne ligge der,” siger han til OPS-Indsigt.
Vi får ifølge den mail OPS-Indsigt er i besiddelse af yderligere information om relancering af udbud.dk i løbet af september.
Erhvervsministerens bemyndigelse
MitUdbud udspringer af ideen om en national udbudsplatform, som er forankret i digitaliseringsstrategien, her fik man i forbindelse ændringen af udbudsloven i juni 2022 tilføjet en paragraf, der gav Erhvervsministeren bemyndigelse til at indføre en national digital udbudsplatform.
Vi har tidligere skrevet om, hvordan regeringen ville anvende 170 millioner kroner, på at udvikle og implementere MitUdbud som en national udbudsplatform, der skulle være en gave til små og mellemstore virksomheder.
Udfordringen var bare, at tiden var løbet fra den ide for længe siden blandt andet, fordi markedsaktører som Comdia havde genereret flere løsninger.
Statslig udbudsplatform for risikofyldt
Konkurrencen og dermed ideen om en egentlig national udbudsplatform blev taget af bordet sidste sommer, fordi som Erhvervsminister Morten Bødskov udtrykte det i et svar til Folketinget:
”Samlet set har det vist sig, at en statslig udbudsplatform er for kompleks og risikofyldt at udvikle, og at udviklingen af denne løsning ikke kan afholdes inden for den afsatte bevilling.”
Det skete efter en del kritik fra markedet og på baggrund af anbefalinger fra Statens IT-råd. Herefter blev der truffet beslutning om, at man i fase 2 skulle arbejde med en fleksibel, komponentbaseret løsning fremfor én statslig udbudsplatform.
Læs også: Minister skifter kurs i sag om statslig udbudsplatform
Den fleksible komponentløsning betød, at Erhvervsstyrelsen skulle udvikle komponenter, som udbydere af udbudssystemer kunne integrere mhp, at gøre det nemmere for virksomheder, og især SMV’er at byde på offentlige opgaver.
Det er den opgave (fase 2) der nu lukkes ned.
Fase 1 af projektet gennemføres, som nævnt mhp, at relancere udbud.dk, på en måde så virksomheder lettere har adgang til information om udbud fra danske myndigheder, herunder mulighed for at søge efter EU-udbud, som er annonceret via EU-Tidende (TED).