Skip to main content

Det skal ifølge regeringen koste 170 millioner kroner, at udvikle og implementere en national udbudsplatform (MitUdbud), som skulle være en gave til små og mellemstore virksomheder. 

Udfordringen er bare, at SMVdanmark, der er arbejdsgiverorganisation for netop de små og mellemstore virksomheder hælder løsningen ned ad brættet.

”For fem år siden var vi i kontakt med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Dengang var der problemer med de mange udbudsplatforme, man kunne fx ikke genbruge sine data og det var enormt ressourcekrævende for SMV-erne, når de skulle byde på offentlige udbud,” siger chefjurist Jeppe Rosenmejer til OPS-Indsigt.

Markedet ændrer sig på fem år

Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lytter man altså til arbejdsgiverorganisationen, men SMVdanmark hører først noget til problemstillingen sidste år, da forslag til justering af udbudsloven sendes i høring.

Her fremgår det, at man vil oprette en national udbudsplatform også kaldet MitUdbud. Platformen skal teorien give offentlige ordregivere en række fordele, som større regelefterlevelse, letter for brugerne og endelig skulle der være en række samfundsmæssige gevinster ved, at flere virksomheder, særligt små og mellemstore virksomheder kan byde på offentlige opgaver. 

”Men markedet har ændret sig. Vores medlemmer har fået en forbedret brugeroplevelse og samtidig er antallet af platforme dalet bl.a. fordi de har købt hinanden op,” siger Jeppe Rosenmejer.

OPS-Indsigt har tidligere skrevet om, hvorledes Mercell har købt sig til en førerposition på udbudsmarkedet.

 

Har ikke længere behov for Statens hjælp

Markedsdynamikkerne er ifølge SMVdanmark sprintet foran det offentlige i denne her sag, så derfor afgiver man i foråret 2022 også et høringssvar, hvor man ikke støtter, at der oprettes en offentlig udbudsplatform til afløsning for de nuværende private udbudsplatforme.

I stedet anbefaler SMVdanmark, at der fastsættes fælles standarder, der sikrer integration mellem forskellige eksisterende udbudsplatforme, så tilbudsgiverne kan anvende deres foretrukne udbudsplatform til at afgive tilbud uanset den af ordregiver valgte platform.

Men situationen er bare den, at man tilsyneladende ikke har lyttet inde i ministeriet, for nu ligger der et nyt lovforslag, som går den stik modsatte retning.

Branchen oplever sig forbigået

For Casper Helbo-Nielsens er der tale om iværksætternes værste mareridt. Han er stifter og administrerende direktør i leverandørportalen Comdia og for ham at se, vil regeringens planer om at udvikle og drive et offentligt udbudssystem til danske virksomheder, underminere hans livsværk.

“Jeg skal fuldstændig gentænke vores forretning eller rykke den ud af Danmark. Jeg har investeret penge, tid og kræfter i det, og der gik tre år, før jeg overhoved kunne give mig selv løn. Nu efter 12 år risikerer jeg at blive slået tilbage til start,” siger han til Børsen.

Selvom Comdia er en af de mindre virksomheder i branchen, har de 40 af de 98 danske kommuner som kunder i følge Casper Helbo-Nielsen og han er bekymret for, at hans kundeportefølje vil blive udhulet, hvis et nationalt udbudssystem kommer op at spille.

Det er ikke alene Casper Helbo-Nielsen og SMVdanmark, der er utilfredse med Erhvervsministeriets planer. Faktisk har SMVdanmark sammen med Dansk Industri og Dansk Erhverv helt tilbage i marts 2022 skrevet et brev til den tidligere erhvervsminister, Simon Kollerup (S) flager deres bekymring, for regeringens forslag.

Det brev har efter alt at dømme ikke haft en effekt, og i branchen oplever man sig forbigået.

OPS-Indsigt har spurgt hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Erhvervsministeriet om man har en kommentar til den kritik der rejses i branchen, men det har desværre ikke været muligt inden deadline. – Vi følger siden op på sagen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply