Skip to main content

Kommentar: Du skal forestille dig, at du har gjort alt, hvad der er muligt, for at levere det bedste af det bedste. Du sidder med det, du mener, er en altafgørende faktor for at komme foran din konkurrent og bevise din kvalitet, men så hæver konkurrenten med et barren, ved at anvende et kunstgreb, som ingen i din branche endnu har turdet.

Med et er du bagud, for nu forventer markedet, det helt nye også fra dig.

Sådan må man have haft det på DR`s dokumentarredaktion, da TV2 rullede det ene afsnit efter det andet af `Den sorte svane´ ud til et overfyldt nyhedsmarked.

Det som du for få dage og uger siden havde tænkt var en banebrydende lydfil, som en utilfreds medarbejder i Alles Lægehus havde optaget på eget initiativ. – Altså helt uden et professionelt undercover set up. – Det virker nu amatøragtigt fladt med alle de udfordringer en skjult optagelse leveret af en kilde, hvis forhold til den der udstilles på filen på ingen måde, er journalistisk professionelt, men potentielt kunne have et hævnaspekt.

Klemt inde på et overfyldt nyhedsmarked

Tredje afsnit af `læger på kanten´ er med andre ord ikke en `åleruse´, som den dokumentar, hvor TV2 fangede (læs nedlagde) en af landets førende konkursadvokater, en forretningsmand, en rocker og en gruppeformand og kommunalbestyrelsesmedlem af Socialdemokratiet i Køge.

For slet ikke at tale om, at man på rekordtid fik alle mulige ministre til at udtale sig i skarpe og handlingsorienterede vendinger. Justitsministeren blev ligefrem forarget ved det, som blev belyst i `den sorte svane´, medens der er stort set total radiotavshed, da tredje afsnit af `læger på kanten lanceres af Danmarks Radio.

Et par enkelte artikler på DR`s egen hjemmeside og nogle citatartikler fra ritzau, der gentrykkes næsten ord til anden i de store medier understreger, hvor lidt flyvehøjde sagen får.

Dokumentaren er ganske enkelt klemt inde mellem samtalen om overfaldet på landets statsminister, sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger og profilerede Folkemødeevents. Herunder ikke mindst debatten om Folkemødedirektørens udtalelser inden Folkemødet, hvor han så at sige anbefalede, at arrangørerne af de mange debatter inviterede aktivister for Gaza op på debatscenerne.

Retrospektivt virker det som om, at det der var planlagt som en forsidebasker efter måneders tilrettelæggelse af en potentiel meganyhed, endte med at blive presset panisk ind på i et overfyldt nyhedsmarked. Genoplivningen af `læger på kanten´ var billedligt talt havnet på side 4 i en gammeldags avis.

En DR-Classic i optik af `de røde lejesvende´

Det er let nok, at kritiserer Danmarks Radios timing for at begrave et kæmpe journalistisk arbejde, men spørgsmålet er også, om nyhedsmediet har fat i en dokumentarisk nyhed af den helt store kaliber?

Udfordringerne for Danmarks Radio består af flere elementer. For det første er `læger på kanten 3´ en DR-Classic, hvor man i optik af `de røde lejesvende´ med en nu bedaget journalistisk form, graver kilder frem, som kan udtale sig anonymt, samtidig med at den journalistiske vært har insinuerende kommentarer, der hele tiden får rettet søge lyset mod det private Alles Lægehus som problemet.

Man stirrer sig så at sige blind på sin vinkel.

For hvad nu hvis problemet er meget større? –  og at det man har fundet i et par af klinikkerne tilknyttet Alles Lægehus ikke er et udtryk for, at graverjournalisterne på DR er stødt på et par nåle i den høstak af kompleksitet almen praksis udgør.

Hvad nu hvis man er kørt direkte ind i høstakken og fordi man har stukket sig et enkelt sted eller to på vej ned i høstakken, har overset nogle meget gennemgående problemer ved almen praksis, som samfundsmæssigt er mindst lige så interessante?

Det ser vi nærmere på hen over sommeren her på OPS-Indsigt.

Får ikke `Svanemærket´

En anden af udfordringerne ved DR`s genoplivningsforsøg af deres nu tre måneder gamle vinkel om læger i almen praksis hænger sammen med den måde, man håndterer kilderne på. Særligt hvis man holder det op imod, hvad TV2 gjorde i `den sorte svane´.

Her fik seerne hurtigt præsenteret ikke bare en men flere rygende pistoler.

I `læger på kanten 3´ er der en fuser, som helt sikkert har været tænkt som en kugle fra en affyret pistol.

Det drejer sig om en lydfil optaget i hemmelighed af en tidligere medarbejder (en uddannelseslæge), som tydeligvis er utilfreds med, den måde tingene foregår på.

Men hvad er det som motiverer en medarbejder til at optage hemmelige lydfiler af sine ledere? Og hvordan forholder man sig kildekritisk til det i DR?

For er denne medarbejder 100 pct. troværdig, hvis vedkommende er på kant med sin tidligere arbejdsgiver?

Det som medarbejderen kommer frem med, er klart problematisk, hvis det er sandt – og det er præcis det som gør, at `læger på kanten 3´ ikke kan få ”svanemærket”.

Hvis det er sandt? – Det spørgsmål er nemlig fortsat indhyllet – ikke af røg fra en rygende pistol, men en kommunikativ tåge, der gør at spørgsmålet fortsat hænger i luften, som venter vi på et afsnit fire af læger på kanten, for at få svaret.

Region Nord har ganske vist politianmeldt et par klinikker tilknyttet Alles Lægehus, men intet er endnu bevist. Måske derfor anvender DR et kunstgreb, hvor de konfronterer Region Nordjylland med, at regionen længe har kendt til en række faglige bekymringer, fra ikke blot en men flere whistleblowere kanaler.

En konfrontation regionen forsøger at lægge afstand til, men for os seere begynder vi at kunne se konturerne af endnu en potentiel skyldig i tågen fra denne DR-Classic dokumentar.

Den regionale myndighed som ikke mener, at det er deres bord og samtidig næsten antyder, at der kunne været et problem med kildetroværdigheden.

Motiver er uklare og kildetroværdigheden er uudforsket

I `den sorte svane´ er man ikke et øjeblik i tvivl om motivet fra mediestationen. Nogen kriminelle skal ind i ålerusen og det sker helt tydeligt for åben skærm, men den sorte svanes eget motiv, er derimod uklart.

Særligt ift efterspillet, hvor hun til sidst hopper af, men i hele forløbet er hun med på, at nogen skal gå i ”fælden” og det gør hun professionelt.

Det formår uddannelseslægen ikke rigtigt i DR`s program. Lydfilen har ganske enkelt ikke den samme rygende effekt, som billedet af en topadvokat i en samtale med en kriminel om at gøre en virksomhed til et konkursbo, der er et hul i jorden, så ejeren kan slippe for at betale skat.

Lighedspunktet mellem uddannelseslægen i `læger på kanten 3´ og `den sorte svane´ er, at deres motiver er uklare og kildetroværdigheden forbliver uudforsket.

På intet tidspunkt stilles spørgsmålet, hvorfor var det, at arbejdsgiver tilsyneladende følte det nødvendigt at ændre i denne læges ordinationer? – Kan der have været andre årsager end ren profitoptimering?

Den skjulte lydoptagelse er jo et rimeligt usædvanligt take fra en medarbejder.

Kan ende i påstand mod påstand

I `læger på kanten´ gør DR sig den ulejlighed ikke kun at operere med en ”killer-kilde” i form af uddannelseslægen, men skaffe sig flere kilder ind efter de to første udsendelser i marts. Udfordringen er her den samme. Vi har ikke fat i deres motivation og tidligere forhold til Alles Lægehus som arbejdsgiver eller samarbejdspartner.

Det havde her været befriende med et sæt af rygende pistoler, for det som oplistes af anklager mod Alles Lægehus er absolut problematiske.

Nogen i systemet kan tilsyneladende ændre en læges ydelsesopgørelse for konkrete patienter, så regningen til regionen ser anderledes ud og det endda ved at anvende den behandlende læges initialer, så man reelt ikke kan se, hvem der har ændret i behandlingen.

Her drukner dokumentationen i dyster underlægningsmusik og en unødig mystificering af en sygeplejerske, der skulle sidde i USA og ændre i faktureringen.

Spørgsmålet er nemlig, om DR reelt kan dokumentere, at koncernen Alles Lægehus har ændret på den/de behandlende lægers regninger til regionen for at profitmaximere, som det udtrykkes?

Det kan let ende i en påstand mod påstand i det danske retssystem. Imedens sidder vi ved skærmen og kan lade vores præferencer dømme, hvem der er skyldig.

Cliffhanger i de sidste minutter

DR trækker desuden i `læger på kanten 3´ en række eksperter ind, som konfronteres med diverse oplysninger.

Deres udtalelser giver stof til eftertanke og underbygger, at et eller andet må være  galt i Alles Lægehus, men på intet tidspunkt reflekterer man over om de her problemstillinger kun findes her.

Til trods for, at DR sidder inde med viden fra aktindsigter om lægers fakturering generelt i Danmark, så undlader man at holde det, som man mener sker i Alle Lægehus op imod, det som data fra aktindsigter indikerer kunne være et generelt problem i branchen.

Nemlig, at det ikke er usædvanligt, at praktiserende læger fakturere regionerne for meget og må betale tilbage.

Læs også: Læger skal tilbagebetale 19 millioner til region – PLO kalder det en fejl

Sidst i programmet efterlades seeren med en cliffhanger, hvor det fremgår, at Styrelsen for Patientsikkerhed tilsyneladende har undladt at informere Alles Læge hus om, at en række hospitalslæger fra et hospital i Nordjylland, har sendt en faglig bekymringshenvendelse ift en enkelt klinik i Alle Lægehus.

Det er i sig selv bekymrende, men DR spørger ikke ind til, hvordan, det kan være at, at et sæt af læger, næsten stik mod alle deres faglige etiske samarbejdsregler kan finde sammen og pege kritisk på en lægeklinik, uden at gå til kollegaen, sådan som det er god praksis.

En af deres lægefaglige kilder siger endda til DR, at han aldrig har oplevet noget lignende og hvis det er rigtigt, ligger der så en eller anden form for orkestrering bag klagen? –  Herunder spørgsmålet om hvem, der kunne have interesse i det.

Det får vi heller ikke svar på, men potentielt kan vi se frem til endnu et afsnit af `læger på kanten´ med et sceneskift, hvor man måske ser nærmere på den langsomme styrelse og ansvaret hos regionen og her må vi så håbe på en dybere nuancering.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind