Skip to main content

Kommentar: Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er sikkerhed og velfærd ikke hinandens modsætninger, men to ender af samme sag. Vi har ingen velfærd uden sikkerhed og ingen sikkerhed uden velfærd.

Kommunernes serviceramme er i denne uge hævet med 3.4 milliarder kroner og regionerne har fået ca. 1.9 milliarder mere, som de kan bruge på velfærd i 2025.

Læs også: Økonomiaftalen for kommunerne set i en OPS-optik – OPS Indsigt

Det er naturligvis ingen overraskelse, at krudt og kugler koster. Alligevel er det interessant at iagttage at forsvarets næste indkøb, som indkøbsfolkene i forsvaret netop har skudt i gang, er omkring fire gange så stort, som det løft regeringen og kommuner og regioner netop er blevet enige om i forhold til, det man bredt kunne betragte som velfærd.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har nemlig lige publiceret en opfordring på udbudsportalen TED. Her tilskyndes alle producenter af kortrækkende og langtrækkende jordbaseret luftforsvar om at rette deres interesse mod Danmark.

SF og radikale har hævet indkøbssummen

Forsvaret agter nemlig at indkøbe den type af våben og de har den helt store pengepung oppe af lommen, for man agter nemlig at købe ind for op til 25 milliarder kroner. Lige omkring ni milliarder kroner mere end hvad anskaffelsen af 27 F-35 kampfly løb op i.

Indkøbet forventes afsluttet inden nytår 2025, det fremgår af den såkaldte `Request for information´, som indkøbefolkene har lagt ud.

Oprindeligt havde regeringen lagt op til, at våbensystemerne skulle koste 19 milliarder kroner, men interne papirer fra regeringens koordinationsudvalg viser ifølge Altinget, at det ikke ville være nok til at vælge det amerikanske Patriot-system. Men at der kun ville være råd til israelske systemer som Barak-MX og David’s Sling.

Det skulle efter sigende have fået SF og Radikale til at forlange, at puljen til jordbaseret luftforsvar blev udvidet med seks milliarder kroner, eller lige så meget som regeringen lige har hævet næste års økonomi for regioner og kommuner.

Det får næsten de historiske aftaler til at ligne uddeling af almisser.

Nu er det jo ikke sikkert, at de nye systemer til dansk jordbaseret luftforsvar kommer til at koste alle 25 milliarder kroner. Her handler det ligesom med andre indkøb om, at man overholder reglerne for udbud og på basis af kravsspecificeringerne får indkøbt det bedste og billigste til prisen.

Læs også: Historisk løft af regionernes økonomi – OPS Indsigt

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind