Skip to main content

Kommunerne er nogle af de langsomste betalere og det slider på virksomhedernes likviditet. Sådan lyder det ofte på tværs af brancher, der handler med den kommunale sektor, hvad enten det er velfærd, detail, teknik, eller konsulentydelser, men det skal være slut i landets hovedstad.

Københavns Kommune er blandt landets største indkøbere. I 2023 handlede kommunen med private firmaer for 16 milliarder kroner til alt fra byggeri til indkøb af fødevarer til skoler og daginstitutioner.

Det gav fire for fire år siden nogle knubs, da det kom frem, at landets største kommune ikke betalte sine regninger til tiden i følge en revisionsrapport.

I stedet for at modtage betaling fra kommunen efter 30 dages modtagelse af fakturaen, bliver betalingen nu fremrykket til i gennemsnit fem – seks dage. Det har Økonomiudvalget på Københavns Rådhus besluttet på et møde tirsdag aften.

Beslutningen kommer efter, at Københavns Kommune bl.a. under de seneste års fortløbende kriser i form af corona-, energi- og inflationskriserne har haft sat deres egen betalingsfrist på standby, for at øge virksomhedernes likviditet. Det har dog ikke altid været sådan. For fire år siden rendte kommunen ind i nogle knubs, da det kom frem, at den som landets største kommune ikke betalte sine regninger til tiden i følge en revisionsrapport.

Læs også: Københavns Kommune udbetaler 600 millioner forud til private leverandører

Nu har man så besluttet at gøre den midlertidige ordning permanent, så virksomhederne får betaling fra kommunen indenfor gennemsnitligt fem-seks dage i stedet for de oprindeligt 30 dage, som også er gængs i andre kommuner.

DI Byggeri Hovedstaden, der repræsenterer flere af de virksomheder, Københavns Kommune handler med, vil gerne kvittere positivt for initiativet:

“Det er fantastisk, at Københavns Kommune har lyttet til virksomhederne og fremover viderefører straksbetaling af fakturaer. Det er virkelig en god dag for virksomhederne i København”, siger Mads Raaschou, bestyrelsesleder i DI Byggeri Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Undgår likviditetstab på 1 mia. kr.

Ved at fastholde en kort betalingsfrist fremfor at gå tilbage til en frist på 30 dage, undgås et samlet tab i likviditet på op mod 1 mia. kr. for de virksomheder, kommunen handler med.

”Uden de københavnske virksomheder vil København ikke være den fantastiske by, den er i dag. Virksomhederne er med til at drive byens udvikling og er arbejdspladser for rigtig mange københavnere. Kommunen må aldrig blive en stopklods for deres arbejde. Nu sender vi et klart signal om, at hvis man handler med kommunen, så får man sine penge meget hurtigt,” siger overborgmester og forperson for Økonomiudvalget, Sophie Hæstorp Andersen.

Københavns Kommune har undersøgt, hvordan den midlertidige ordning blev taget imod af virksomhederne. Ud af 200 virksomheder, har knap halvdelen svaret i Erhvervsservicemålingen for 2024, at de i meget høj grad eller i høj grad mener, at Københavns Kommunes betaling af fakturaer er blevet bedre efter indførelsen af straksbetaling.

Læs også: København smøler med at betale regninger

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind