Skip to main content

I april omstødte Vestre Landsret en dom fra byretten i Sønderborg i en gammel strid mellem Haderslev Kommune og plejevirksomheden Sundplejen ApS, hvor kommunen blandt andet havde politianmeldt virksomheden.

Læs også: Bitter strid falder endnu engang ud til leverandørens fordel

Dommen fra Vestre Landsret lød bl.a. på, at Sundplejen blev dømt til at betale knap 3,4 mio. kr. tilbage til kommunen, samt knap 900.000 kr. i sagsomkostninger, men nu anmoder virksomheden om at måtte anke dommen til Højesteret

”Efter Sundplejens medhold i Byretten i Sønderborg mod Haderslev Kommune i 2023 modtog Sundplejen d. 11. april 2024 dommen fra Vestre Landsret, hvor Landsretten overraskende gav Haderslev kommune medhold i at den øjebliklige kontraktophævelse var berettiget. Denne afgørelse anmoder Sundplejen og vores advokater nu om tilladelse til at anke til Højesteret,” lyder det fra Tina Demiraj, der er Direktør og ejer af Sundplejen.

Første skridt er godkendelse af anmodningen i procesbevillingsnævnet. Her skal det afgøres om sagen er principiel.

Rolf Dalsgaard Johansen der er direktør for social- og sundhedsområdet udtalte over for OPS-Indsigt i april, at den vigtigste del af sagen af sagen var stoppet for længe siden.

”Jeg synes det vigtigste at bemærke her er, at denne sag er stoppet for længe siden ift borgerne, nemlig da vi ophævede kontrakten med Sundplejen, men inde i kommunen har flere af os naturligvis arbejdet tæt med sagen og her giver rettens dom naturligvis ro og afklaring,” sagde Rolf Dalsgaard Johansen.

Kun et fortilfælde

Første og sidste gange en plejevirksomhed endte i Højesteret i en strid med en kommune på hjemmeplejeområdet var i 2022, hvor den meget omtalte Brønderslevsag faldt økonomisk ud til kommunens fordel, selvom det i princippet samtidig blev afgjort, at kommunen havde handlet ansvarspådragende.

Læs også: Højesteret: Brønderslev Kommune har handlet ansvarspådragende

Spørgsmålet om, hvorvidt Sundplejen vil få tilladelse til at anke sagen, handler om, hvorvidt den er så principiel at Højesteret overhovedet skal beskæftige sig med sagen. Vi har talt med flere eksperter som til baggrund går i hver deres retning, derfor bliver sagen i sig selv interessant at følge.

Læs sagen i ti trin – klik her
  1. Sundplejen var fra 2017 og indtil september 2021 privat leverandør af personlig og praktisk hjælp til borgere i Haderslev Kommune.
  2. Siden 2019 har Sundplejen været uenig med kommunen om afregningspriser og havde i 2021 luftet sine planer om at stævne kommunen, ligesom Blæksprutten havde gjort med Brønderslev kommune.
  3. Haderslev Kommune valgte i september 2021 at ophæve kontrakten med Sundplejen og samtidig politianmelde den private leverandør af praktisk og personlige pleje.
  4. Sundplejen stævner næsten samtidig kommunen for underbetaling.
  5. Februar 2023 afsagde byretten en dom, og dømte Haderslev Kommune til at betale Sundplejen et beløb på 771.000 kroner.
  6. Byretten afgjorde, at Haderslev Kommune skulle udbetale det tilbageholdte beløb for den periode, hvor kommunen havde kontrakt med Sundplejen frem til ophævelsen af kontrakten medio september 2021.
  7. Haderslev Kommune vælger at anke afgørelsen til Vestre Landsret.
  8. Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi besluttede i 2023 ikke at gå videre med politianmeldelsen. Den beslutning har Haderslev Kommune klaget over, men den er siden blevet afvist af Statsadvokaten.
  9. 11 april 2024 falder der dom i Landsretten, hvor Sundplejen bl.a. dømmes til, at betale knap 3.4 millioner kroner tilbage til kommunen.
  10. Maj 2024 søger Sundplejen procesbevillingsnævnet mhp at kunne anke til Højesteret

Læs også: Landsretten har afgjort bitter strid mellem leverandør og kommune

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind