Skip to main content

Tidligt 16. april gik der ild i Børsen, og i løbet af dagen nedbrændte over halvdelen af den bygning, der mere end nogen anden bygning har været et symbol på samhandel i 400 år.

Det skete netop på den dag, hvor Dansk Erhverv og Foreningen for Offentlige Indkøbere. Konferencen (IKA) havde planlagt en større udbudskonference med fokus på offentlige indkøb i et europæisk perspektiv, særligt betydningen EU’s fokus på bæredygtighed.

Begivenheden blev aflyst med samme dedikation og overblik som, da medarbejdere og borgere reddede de fleste af de mange kunstskatte som var i bygningen.

Kort om Børsen – klik her

Børsen blev opført af den personificerede stat ved Christian IV i 1620-erne med det formål at gøre Danmark til et handelscentrum, hvor fremsynede handelsfolk kunne styrke væksten af danske virksomheder.  

Helt op i 1800-tallet fungerede børsen som varebørs, siden som Fondsbørs frem til 1974. I dag er den hovedkvarter for en af landets største erhvervsorganisationer, Dansk Erhverv.

Børsen var under renovering og alle sejl var sat til en kæmpe fejring til efteråret på det sted, hvor dansk handel blev startet, og hvor dansk erhvervsliv har haft et naturlige samlingspunkt i 400 år.

Erfaringerne fra corona

Den tragiske begivenhed optog naturligt medierne igennem hele ugen og gang på gang fik vi billederne af det ildombruste dragespir, der netop var opsat som beskyttelse.

”Vi har besluttet os for, at no matter what kommer vi til at genopbygge Børsen,” lød det allerede samme dag i TV2, som Børsen brændte fra direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. (Foto. Dansk Erhverv)

Dagene efter branden vidste blandt andet erfaringerne fra corona, at Dansk Erhverv trods omstændighederne kunne, kører videre på teams og hos medlemmer som Horten der ifølge et opslag på LinkedIn stillede mødelokale til rådighed for en gruppe medarbejdere.

Klemt inde mellem begivenheder

Senere på ugen fik vi set gennem offentligt-private briller en længe ventet nyhed, nemlig offentliggørelsen af en ny politisk aftale om bl.a. den meget længe ventede ældrelov.

Begivenheden fik dog ikke den umiddelbare store sendeflade i nationale medier, som de politiske parterne havde håbet. Den lå pludselig presset inde mellem nyheden om, at Danish Crown lukkede et slagteri i Ringsted og sendte 1.200 medarbejder på gaden, fordi man nu skal satse på bacon og pepperoni og så nyheden om, at en af ydremurerne på børsen styrtede sammen efter tirsdagens brand.

Læs også: Frihed og samarbejde med den private sektor fylder i den nye ældreaftale

Snedig plan gik i vasken

Pressemødet på TV2 lignede ethvert andet pressemøde med smilende aftaleparter, men bag kulisserne havde der får dage før været alvorligt drama i kulissen, ifølge NB Ælder.

Oppositionen bestående af DD, R, SF, LA og K havde nemlig i forhandlingsprocessen samlet sig markant og stillet nye krav til regeringen om flere penge til de ældre, teams og mere valgfrihed.

(Foto: Skærmprint)

Den sammentømring på tværs af røde og blå partier ønskede Ældreminister Mette Kierkgaard at bryde, derfor havde man lagt en plan.

Den gik ud på at tilbyde K, LA og SF godbidder af deres særlige mærkesager som faste teams, penge og mere valgfrihed. Til gengæld skulle de tre partier, droppe opbakningen til ønskerne fra De Radikale eller Danmarks Demokraterne.

Reduceret til græshøjde

Baggrunden for at det lige netop skulle være de to partier, der ikke skulle få noget ud af en aftale, som i øvrigt ikke indeholdt så meget nyt, handler om politisk konkurrence og nag, forstår vi på flere kilder her på OPS-Indsigt.

De radikale er tidligere smuttet fra en aftale med Socialdemokratiet om bl.a., at hæmme mulighederne for private dagtilbud og Danmarksdemokraterne æder lige nu grundigt ind på Venstre i meningsmålingerne, så her galt det om, at give absolut ingenting.

Plottet hvor ministeren ringede rundt i ”skolegården” lykkedes som sagt ikke, så derfor stod man smilende side ved side ved pressemødet.

Det skal dog bemærkes, at Danmarks Demokraternes ældreordfører Mette Harboe ved pressemødet kaldte det ”for en fin lille aftale,” hvor hun sådan set reducerede ældreministerens annoncering ned i græshøjde fra en aftale med syvmile skridt og en reform – til en fin lille aftale.

Læs også: Bred tilfredshed med ny ældreaftale blandt erhvervsorganisationer

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind