Skip to main content

Det skaber dybe rynker i panden og frustration hos en række tilhængere af et profitforbud på velfærdsydelser, at Det Radikale Venstre endnu engang har trukket deres støtte til en af de mærkesager, der er syet ind i forståelsespapiret mellem regeringen og dens støttepartier.

Denne gang er det aftalen om fremadrettede rammer for nyoprettede og eksisterende privatinstitutioner på dagtilbudsområdet. Den blev indgået i oktober 2021 og er for de røde partier en vigtig komponent i aftalekomplekset omkring minimumsnormeringerne. Den del er Radikale ikke længere enig i og derfor trak de sig i sidste uge fra hele aftalen efter et noget bøvlet forløb, hvor man i begyndelsen af januar havde meddelt, at man ville frede enkeltmandsvirksomheder. Det vil sige man ville kun træde ud af en lille del af aftalen.

”Ideologiske set giver det ikke mening kun at frede enkeltmandsvirksomhederne, for enten er du for eller også er du imod private. De bliver jo ikke mindre private af at være enkeltmandsvirksomheder og som socialliberale har vi altid stået balanceret og udogmatisk mellem offentlige og private velfærdsløsninger,” sagde Marie Brixtofte, kommunalbestyrelsesmedlem (B) i en kommentar til OPS-Indsigt, da De Radikale trak sig.

Hun sætter dermed ord på den undren over en skelnen mellem enkeltmandsvirksomheder og kapitalselskaber, der opstod i kølvandet på den første udmelding. 

Frustration over De Radikale

Hos støttepartiet Enhedslisten, der har haft indførelsen af profitforbuddet som en af sine helt store mærkesager, er man mildt sagt frustreret over De Radikales træk.

“Radikales troværdighed har ramt et nulpunkt i forhandlingerne på børneområdet. De har skiftet holdning adskillige gange i den her sag, og det gør, at det er meget svært at tage dem alvorligt som forhandlingspart på det her område,” siger børneordfører Jakob Sølvhøj til Altinget.

Enhedslisten er ikke alene om denne frustration. Manøvren ærgrer i den grad sektorformand i FOA, Kim Henriksen.

”Vi har brug for en aftale, som sikrer, at det eneste incitament til at drive et alternativ til de kommunale daginstitutioner er høj faglig kvalitet for børnene. Uden denne aftale, risikerer vi desværre stadig at se profit som et drivmiddel,” siger Kim Henriksen i en pressemeddelelse.

Han bakkes om af forbundets næstformand, 

Thomas Enghausen mener, at aftalen ellers lå lige til højrebenet og det derfor bliver et meget langt år i dansk politik, hvis de radikale fortsætter på den måde. 

”Det er ganske enkelt uheldigt, for vi vil efter min bedste evne og erfaring i fremtiden risikere igen at se en masse triste eksempler på virksomheder, der trækker penge ud af de private daginstitutioner, der burde gå til at skabe bedre kvalitet for børnene. Vi har set det før og vi vil se det igen, så der hviler et stort ansvar på politikernes skuldre og pilen peger kun et sted hen, hvis det går galt” siger Thomas Enghausen til OPS-Indsigt.

Men er det ikke bare en løs påstand, han rejser uden grundlag?

Bekymret for de brodne kar og forsyningssikkerheden

Thomas Enghausen kan ikke på stående fod pege på fem eksempler, men som han siger; ”Jeg har jo selv gennem årene i min tid i LFS været med til at afdække dem og jeg ved hvilket hestearbejde det er, så jeg er helt sikker på, at de kommer, og så kan du i øvrigt bare google, dem der har været,” siger han.

Hos FOA er man bekymret for, at hvis man ikke sætter det her hegn op omkring profit-udtræk, som lovforslaget indeholder, vil de dårlige erfaringer fra social- og ældreområdet bare sprede sig til dagtilbudsområdet. Herudover har man en bekymring for den kommunale forsyningssikkerhed.

”Lad os rent hypotetisk lege lidt med, at 50 % af en kommunes dagtilbud er private og bare halvdelen af dem går konkurs. Kan du så se hvilken kæmpe udfordring, der ligger for kommunen?” siger Thomas Enghausen med henvisning til nogle af de udfordringer, der har været på ældreområdet.

Ud over at FOA er bekymret for de brodne kar i branchen, så hejser de altså et flag, der omhandler kommunernes forsyningssikkerhed.DI: Vi kan ikke undvære de privateHos Dansk Industri ser man De Radikales træk med helt andre øjne”Det har været et år med stor usikkerhed og frustration i de privatejede børnehaver og vuggestuer – og hos de forældre, der har valgt deres tilbud til. Derfor er det virkelig en stor lettelse, at Radikale Venstre har lyttet til børnefamilierne og ikke mindst de private ildsjæle og valgt at trække sig fra aftalen,” siger Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri til OPS-Indsigt.

Fra hans perspektiv har den politiske aftale alene været begrundet i ideologi og ønsket om at løse et problem, der ikke findes. ”Danmark kan ikke undvære de private pasningstilbud, og de vil kun komme til at skulle spille en endnu større rolle i fremtiden, siger han og peger på, at antallet af børn ventes desuden at stige markant de kommende år, hvilket allerede nu presser mange kommuner. Og private dagtilbud derfor mange steder helt afgørende for, at familierne har et pasningstilbud.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply