Skip to main content

”Vores mission er en verden uden affald, hvor tech-nørderne møder klimaaktivisterne og her kunne vi se, at der var et stort potential i affaldsbranchen,” lyder det fra en kvindelig iværksætter, som OPS-Indsigt har talt med i artiklen: De vil finde nye teknologiske løsninger på gamle problemstillinger.

Torsdag rullede Danmarks Radio det tunge artilleri ud i København. Her lancerede man en historie om et lægehus med et enkelt og let forståeligt fokus på profit og muligt snyd og bedrag.

OPS-Indsigt peger i en kommentar på, at Jyske Vestkysten gennem flere artikler forsøger at beskrive en noget mere kompleks sammenhæng på den samme sag.

Kommunernes adfærd har været med til at skabe et næsten enstemmigt monopol for Microsoft ift kommunernes indkøb til ”kontoret.”  Det kan du læse i en artikel om kommunernes afhængighed af techgiganten og hvad det har kostet af skattekroner de seneste år.

En ny undersøgelse viser at stadig flere læger i den offentlige psykiatri søger ud i det private, sam at over halvdelen af speciallægerne i den offentlige psykiatri har overvejet at skifte til det private. Det minder meget om en tidligere tilsvarende undersøgelse blandt sygeplejersker.

Offentligt- privat samarbejde var også i fokus i andre medier. Vi bringer i det følgende fire nedslag fra ugen der gik.

Supersygehus forsinket på ubestemt tid

Region Syddanmark har ikke længere troen på, at totalentreprenøren kan overholde den aftalte tidsplan for byggeriet af det nye universitetshospital i Odense. Dermed bliver en forsinkelse uundgåelig, det fremgår af en pressemeddelelse.

I de seneste to kvartalsrapporter har markøren for tidsplanen været gul, hvilket betyder, at der er risiko for en forsinkelse. Men i den nye rapport er markøren skiftet til rød, som indikerer, at tidsplanen ikke længere kan overholdes, og at en forsinkelse dermed er en realitet.

Forsinkelsen handler om, at entreprenøren Odense Hospital Project Team (OHPT) igennem længere tid har haft en lavere bemanding på byggepladsen end planlagt, hvilket regionen flere gange har påtalt i 2023.

Karsten Uno Petersen (S), der er formand for regionens udvalg for byggeri, indkøb og grøn omstilling, ærgrer sig over, at det ikke lykkes at nå i mål til den aftalte deadline.

”Det er meget frustrerende, at vi igen bliver forsinket, og det ærgrer mig grænseløst. Vi har længe vidst, at byggeriet var kommet bagud, men håbede til det sidste, at det var muligt at indhente det tabte. Det her skal være den sidste tidsplan, vi laver med OHPT,” siger han.

Graveopgaver og transport af døde mink kostede trecifret millionbeløb

Staten har betalt næsten 180 millioner kroner for først at grave 17 millioner mink ned, derefter grave dem op og sende dem til forbrænding for og siden at køre den jord de havde ligget i til Nordic Waste

Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen og Forsvarsministeriet ifølge mediet Maskinteknik.

Det er Folketingsmedlem fra Danmarks Demokraterne Hans Kristian Skibby der har krævet at fødevareminister Jacob Jensen (V) redegør for, hvad nedgravning og flytning af danske aflivede mink samlet set har kostet den danske statskasse.

Heraf fremgår det bl.a. at ministeriet betalte vognmænd 19,4 millioner kroner for transport af jord til Nordic Waste og Nordic Waste fik cirka 13,3 millioner kroner i betaling for at modtage jord fra minkgravene.

Kommune køber ny millionejendom til de frivillige

I Billund Kommune har et politisk flertal vedtaget, at der skal afvikles 27 plejeboliger, og det betyder at et mindre plejehjem i Grindsted skal lukkes, men det bragte mange af kommunens frivillige foreninger i klemme, som holder til på netop det plejehjem.

Afviklingen af plejehjemmet sker successivt, men de frivillige foreninger har ifølge Jyske Vestkysten tidligere protesteret over deres situation.

”Vi har derfor besluttet at købe lokalerne på Vesterbrogade, og jeg glæder mig til, at vi kan byde kommunens mange engagerede frivillige velkommen i nye gode rammer,” siger Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune i en pressemeddelelse.

Hun peger på at man i Billund kan noget helt særligt på grund af de frivillige og derfor gerne vil investere i frivillighed

Den ejendom som foreningerne skal være fra efteråret 2024 har tidligere huset en vinforretning og prisen er på 4,2 millioner kroner, fremgår det af en aktindsigt som Jyske Vestkysten har fået.

Ballade om kunstindkøb

Der er intet som kunst, der kan få meningerne frem. Det viser 146 kommentarer på Haderslev Kommunes Facebook efter, at kommunen har lagt en lille video op. (se efter dette afsnit)

I videoen forklarer kunsterne bag værket ”Bigger Picture”, som er to røde skulpturer, at meningen med værket er at skabe forbindelse mellem lokalsamfund og flyvestation, fordi området vil blive mere lukket, når de nye kampfly ankommer.

”Undskyld mig! Men jeg forstod, at vi skulle betale med Stor bededag, for at bl.a. forsvaret kunne styrkes materielt, hvad skal det her så gøre godt for?? Bliver harm indeni,” sådan lyder en af de mange kommentarer.

En anden skriver:

”Er det en Aprilsnar eller ?? 🤔🤔 – Det har forhåbentlig ikke kostet penge det der, når man ser HVAD Haderslev Kommune ellers vælger at sparer penge på, og hvordan pengene er fosset ud i de forskellige “”institutioner””

Der er flere som finder skulpturerne interessante (se opslag efter dette afsnit), men der er i overvejende grad vrede og negative kommentarer over, at kommunen bruger penge på kunst og sætter det op imod, at der spares på børn og ældre.

Det har fået Haderslev Kommunes kommunikationsafdeling ud at fastslå, at udgifterne betales af Forsvaret i forbindelse med byggeriet af den kommende F35- campus.

Det forholder sig nemlig således, at der ved et statsligt byggeri skal afsættes 1,5 % af håndværksudgifterne til udsmykning og i denne sammenhæng har forsvaret valgt at give borgerne i Skrydstrup muligheden, for at få del i kunsten udenfor flyvestationen, som i fremtiden bliver mere aflukket.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind