Skip to main content

Træ er en naturlig ressource, som er bedre at bruge end andre CO2-tunge materialer som fx mursten og beton.  I Danmark bruger vi meget træ i huse og haver som byggemateriale i vægge, gulve, terrasser, højbede og alle mulige andre steder, men rigtig meget havner også på genbrugspladserne, når vi skifter ud.

Ifølge Bolius bliver der årligt indsamlet over 175.000 tons træ på genbrugspladserne, men træ er ikke bare træ. Der er rigtig stor forskel på det man kalder rent træ (ofte indendørs) og imprægneret træ, som ofte er udendørs.

Det er bare ikke altid til lige til at se forskel, når du står på den kommunale genbrugsplads og så kan du enten smide dit træ i den container, du tror er den rigtige eller spørge en medarbejder, hvis du ellers kan finde en.

Her har virksomheden ARIS Robotics udviklet en løsning og sammen med det kommunalt ejede affaldsselskab ARGO sat en lille robotløsning op på genbrugspladsen i Roskilde.

”Vores teknologi træder til der, hvor du befinder dig på genbrugspladsen og ikke kan få øje på en medarbejder, der kan vejlede dig. Så i stedet for at du smider dit affald fra eksempelvis en større renovering i en container, så kan du af vores ”træ-detektiv” lige få klarlagt, om det er er træ til genbrug eller imprægneret træ til affald,” siger Ann-Mia Ambjerg, der er stifter og CCO i ARIS Robotics ApS.

Tech-nørder møder klimaaktivister

Ann-Mia Ambjerg har sammen med to andre startet virksomheden, for at finde nye teknologiske løsninger til gamle problemstillinger.

” Vores mission er en verden uden affald, hvor tech-nørderne møder klimaaktivisterne og her kunne vi se, at der var et stort potentiale i affaldsbranchen. Vi ser nemlig affald som ressourcer og derfor bliver affaldshåndtering en central del af, hvordan vi prioriterer disse ressourcer,” siger hun til OPS-Indsigt.

Affalds-detektiven, som i Roskilde er en trædetektiv, består af en kunstig intelligens, som er koblet på et kamera, der i kombination kan genkende forskellige affaldsfraktioner.

”Det smarte ved at bruge et kamera er, at vi kan skalere effekten af vores kunstige intelligens. Vi kan så at sige sætte vores løsning op i en lille skraldespand, lige så let som vi kan placere det i en stor fabrikscontainer,” forklarer Ann-Mia Ambjerg.

Indeholder teknologi med et større potentiale

ARIS Robotics kan ifølge Ann-Mia Ambjerg anvendes på rigtig mange områder. Virksomheden har testet deres teknologi i forskellige brancher som byggebranchen, sorteringsanlæg og i produktionsvirksomheder.

”Hos Novo er vi fx blevet spurgt om, vi ikke kunne lave affaldsanalyser på deres containere, så vi kan faktisk lave, hvad der svarer til en elmåler blot på affald,” siger Ann-Mia Ambjerg til OPS-Indsigt.

Hun understreger, at Affalds-detektiven blot er en meget praktisk illustration af, hvad den teknologi som Aris Robotics har udviklet formår – potentialet er langt større.

”Men det vi har gjort her, er at tage udgangspunkt i, hvor vi kan hjælpe borgerne, som selv skal stå for sorteringen af deres affald og samtidig bidrage til vores mission med en verden uden affald,” siger hun.

Situationen er nemlig den, at hvis du smider dit træ ud i den forkerte container, så havner genbrugstræ måske i forbrændingen eller træ til forbrænding havner til genbrug. Begge dele medfører ekstra ressourceforbrug, når fx fejlsorteret træ, der skulle have været til forbrænding skal genlastes og køres fra genbrug til forbrænding.

På konferencen `Klar til fremtiden i morgen´, som afholdes den 29. februar, præsentere Aris Robotics deres løsning, hvor de er blandt de nominerede til titlen; ‘Årets Genvinder 2024’.

Du kan læse mere om deres projekt her.