Skip to main content

I januar offentliggjorde Energistyrelsen udkast til udbudsmaterialet for 6 GW havvind til fem vindmølleparker. Samtidig inviterede man til en supplerende markedsdialog, der udløb torsdag i denne uge.

Udkastet til udbudsmaterialet har tidligere været genstand for en markedsdialog, der blev sat i gang den 30. juni 2023, men den gav anledning til en større bearbejdning af materialet. Derfor har Energistyrelsen ønsket at fremlægge det reviderede materiale endnu engang og give markedet mulighed for at kommenterer, inden den endelige offentliggørelse af udbuddene.

Energistyrelsen har ifølge Børsen under den nuværende markedsdialog haft kontakt med 15 potentielle bydere og har fået mere end 600 kommentarer til materialet.

Det bekræfter vicedirektør i Energistyrelsen, Stig Uffe Pedersen.

”Vi har oplevet en rigtig stor interesse, også fra internationale bydere,” siger han til Børsen.

Frihed med staten som medejer

De 6 GW havvind har mulighed, for det man kalder overplanting. Det betyder, at de operatører der vinder retten til at opstille havindmøller, får frihed til at opføre mest muligt havvind på arealerne, hvilket teoretisk set giver en mulighed for, at de mange gigawatt kan vokse helt til 14 gigawatt ifølge den aftale som regeringen indgik med en række partier i maj 2023.

Politikerne har med denne aftale sat en ramme for bl.a. udbud af ni gigawatt havvind senest i 2030, heraf er seks klassiske havvindmølleparker, mens tre gigawatt skal være en del af Energiø Bornholm.

I dag svinger vingerne ifølge Energistyrelsen omkring 2,3 gigawatt havvind i de danske farvande. En gigawatt havvind anslås at levere svarende til cirka en million husstandes strømforbrug.

Aftalen fra 2023 betyder også at Staten skal være medejer af 20 procent af de seks gigawatt havvind og oveni kræve koncessionsbetaling. Det betyder, at staten bliver minoritetsejer i hver af de udbudte havvindmølleprojekter i Nordsøen, Kattegat, Kriegers Flak og ved Hesselø.

Den videre proces er, at Energistyrelsen efter torsdag udarbejder det endelige udbudsmateriale, som forventes klar i dette forår (2024) med tilbudsfrist for parkerne i Nordsøen lige op til jul i december 2024, og i februar 2025 for Hesselø, Kattegat og Kriegers Flak.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind