Skip to main content

Regeringen er ifølge dem selv i færd med at lancere et kæmpe paradigmeskifte i ældreplejen, nogen mener endda, at det er den største forandring siden indførelsen af det fri valg.

Andre er stærkt bekymrede for, at regeringen trods gode intentioner har bragt sig selv i en svær situation, der bringer fagfolk i tvivl om, hvorvidt de forstår og anerkender de faktiske forhold i ældreplejen.

Sideløbende med at debatten raser, har man i ældreministeriet slået en hel unik stilling op.

Det er stillingen som kontorchef til Center for Ældre og Tværgående Velfærd. Her skal den nye kontorchef medvirke til at opbygge en hel ny del af centeret, som skal varetage udviklings- og implementeringsopgaver i forbindelse med lancering af regeringens ældrereform, fremgår det af stillingsopslaget.

Læs også: Plejeleverandør: Ældrereformen er ikke et paradigmeskifte

I lyset af den kritik regeringens projekt har været udsat for, når det kommer til indsigten i den praktiske virkelighed, er der noget som brager lige i øjnene, når man læser stillingsopslaget. Det er forventningerne til den profil der skal udfylde stillingen

”Vi forventer, at du har en stærk faglig profil og ledelseserfaring fra centraladministrationen,” står der.

En central plads midt i maskinrummet

Her står på det nærmeste, at du skal være født på Christiansborg og i det perspektiv er det bekymrende, at man ikke med det her flagskibsprojekt har bredt profilen en anelse mere ud, så der er plads til erfaringer fra det felt, der bliver den nye kontorchefs ressort.

Særligt da det fremgår af stillingsopslaget, at kontorchefen bl.a. får ansvar for ministeriets bidrag til tværministerielle arbejdsgrupper og forhandlingsforløb ifb med ældrereformen, herunder arbejdet i sekretariatet for Sundhedsstrukturkommissionen.

Den nye kontorchef kommer med andre ord til, at sidde midt i maskinrummet, for den kommende ældrereform.

Det er her værd at bemærke, at en af de knaster som går igen og igen, handler om hjemmesygepleje. Her har mange aktører utallige gange nævnt, at hvis man som regeringen vil have en helhedspleje, så bliver den kun ”hel”, hvis den også indeholder sygepleje.

Men indtil nu har regeringen holdt fast i, at helhedsplejen er et begreb under serviceloven og vi derfor må afvente resultatet fra Sundhedsstrukturkommissionen.

Det havde derfor været interessant, om den kommende kontorchefs profil i et vist omfang reflekterede de signaler om faglighed og indsigt, som regeringens publikation om reformen oser af.

Herunder et bredere sektorperspektiv end kun centraladministrationen.

Efterspørge et alt for smalt ansøgerfelt

Indsigt i ældreområdet opnås ikke via en introduktion på et par dage i forbindelse med et nyt job. Netop derfor havde det været på sin plads, at stillingsopslaget havde rakt ud til de helt sikkert mange kompetente ledere med erfaring fra ældre- og sundhedsområdet, hvad enten de befinder sig i den offentlige eller private sektor.

Særligt kendskabet til den private sektor i kombination med implementeringen af ældrereformen er væsentligt, for mere end 40 pct. af de ældre vælger i dag en privat leverandør, ligesom kun 13 pct. af de kommende ældre ifølge Dansk Erhverv har et ønske om et kommunalt plejehjem.

Kendskab til politiske processer i toppen af staten er naturligvis væsentligt, ligesom navigationsevnen på tværs af det danske politiske landskab, men hvis man skal forandre og udvikle noget, så er der behov for diversitet på alle niveauer.

Desværre oser stillingsopslaget af det modsatte ved at efterspørge et forholdsvis smalt ansøgerfelt.

Samlet illustrerer opslaget de udfordringer vi har med, at sektorerne er alt for lukkede for rekruttering udefra, hvorved fornyende perspektiver, indsigter og andre erfaringer sjældent kommer i spil.

Skulle du være blevet interesseret i stillingen, så findes den her.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind