Skip to main content

I Region Nordjylland har et flertal i regionsrådet besluttet af hjemtage 60 pct. af ambulancekørslen efter at Falck har haft opgaven i mange år. De resterende 40 pct. drives af en ny privat leverandør ved navn PreMed.

Begge parter mangler ambulancefolk, men PreMed har, som OPS-Indsigt har skitseret i anden artikel, været bedre til at bemande deres ambulancer. Faktisk er det således, at 18,6 procent af regionens ambulancer fra deres egen regionale leverandør (Den Præhospitale Virksomhed) har været ude af drift, medens det modsatte kun tilfældet for 2,4 procent af PreMeds ambulancer.

Når der så opstår behov for en ambulance i den del af regionen, som Den Præhospitale Virksomhed dækker, sker der det, at opgaven bliver tildelt PreMed, fremgår det af en artikel hos TV2Nord.

PreMed er ifølge kontrakten med regionen forpligtet til at holde den såkaldte nedetid under 0,5 procent, og derfor mener Region Nordjylland, at firmaet skal betale en bod på 5,2 millioner kroner.

”Som det er i dag, er der ikke fair og lige konkurrence mellem regionen og de private leverandører. Når regionen selv mangler ambulancer, så siger de til PreMed, at ”I skal sende en ambulance for at hjælpe os.” Det betyder, at det påvirker nedetiden hos PreMed. PreMed gør faktisk regionen en tjeneste, og som tak for det, så truer man med at give dem en bod,” siger Morten Jung.

Voksende forskel siden begyndelsen af 2023

Region Nordjylland præciserer over for TV2 Nord, at Den Præhospitale Virksomhed disponerer over alle beredskaber i Region Nordjylland, og at man derfor ikke “låner” ambulancer af PreMed, men har dispositionsret over alle ambulancer – uanset om der er tale om en af regionens egne ambulancer eller en ambulance fra PreMed.

Men hvordan har det historisk ud med regionens evne til at bemande ambulancerne?

En opgørelse foretaget af Beredskabsinfo viser at PreMed har haft problemer med at bemande ambulancerne frem til sommeren 2023, men Region Nordjylland har haft mærkbart større problemer med at bemande de ambulancer, som regionen selv driver.  I juli havde regionens egen virksomhed en nedetid på 9.2 pct mod 2.8 pct. for PreMed, hvilket er en forskel på over 6 pct.

PreMed skal ifølge kontrakten betale bod, for at give skatteborgerne en økonomisk kompensation, for deres nedetid. Når Region Nordjylland ikke kan bemande regionens egne ambulancerne, udløser det derimod ikke nogen bod.Her er det værd, at bemærke, at regionen ifølge TV2Nord har en nedetid på 18,6 procent her i efteråret, medens PreMed kun har en nedetid på 2,4. En forskel på over 16 pct.

Da Regionen hjemtog 60 pct. af ambulancedriften, var det for at spare 26 millioner kroner i forhold til, hvad ambulancedriften kostede, da Falck stod for opgaven. 

Tal fra regionen viser, at den nye løsning, som skulle give bedre service til borgerne, kun har lykkedes med at opfylde servicemålene for de akutte kørsler (Kørsel 1). Til gengæld viser nedetiderne, at borgerne kan komme til at vente længere på hjælp, hvis de ikke betragtes som akutte.Læs også: Overtagelse af ambulancedrift koster på bundlinjen

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply