Skip to main content

Dansk Folkeparti vil have regeringen til at oprette et partnerskab inden for plejehjemssektoren i regi af Social-, Bolig- og Ældreministeriet med deltagelse af en lang række aktører med det formål at tilvejebringe 5.000 friplejehjemspladser inden 2028, for at imødekomme det stigende behov for plejehjemspladser. 

Det fremgår af et beslutningsforslag som partiet har fremlagt. OPS-Indsigt har i en anden artikel indhentet kommentarer til beslutningsforslaget fra andre politiske partier.

Men hvad er det mere konkret Dansk Folkeparti vil?

”Noget af det centrale i vores forslag, er at vi får sat de centrale aktører sammen, så de i fællesskab kan pege på løsninger på de udfordringer, der i dag kan være ved at få opført og drevet flere friplejehjem,” siger ældreordfører Pia Kjærsgaard.

Det fremgår af forslaget, at regeringen skal sikre, at de nødvendige ressourcer mobiliseres, og at der skabes en koordineret indsats for at imødekomme det stigende behov for plejehjemspladser, som vi tidligere har skrevet om på OPS-Indsigt.

Man skal op i tempo

Men ud over de rent ressourcemæssige krav, så skal partnerskabet også pulje deres viden og erfaringer med henblik på, at identificere knasterne og komme med forslag til løsninger på eventuelle lovgivningsmæssige udfordringer, der kan stå i vejen for en udvidelse af friplejeboligmassen.

”For Dansk Folkeparti handler det her om, at vi i en fart skal have fundet nogen realistiske løsninger på det store problem, der er med mangel på plejehjemspladser. For det er altså helt urimeligt, at ældre der åbenlyst har behov for en plejehjemsplads i dag, bliver afvist,” siger Pia Kjærsgaard.

For bl.a. at få tempo på udbygningen af plejehjemspladser, foreslår Dansk Folkeparti fem konkrete skridt, hvor regeringen pålægges lovgivningsmæssigt at sikre:

  1. Fair og gennemsigtige friplejehjemstakster: Beregningsgrundlaget bag en kommunes plejehjemstakst gøres tilgængeligt på en hjemmeside, så man kan sammenligne på tværs af kommuner.
  2. Mellemkommunal refusion for ydelser efter sundhedsloven. Det vil sige, værtskommunen skal ikke pålægges sundhedsudgifter for borgere fra andre kommuner.
  3. Mulighed for lange aftaler om anvisningsret på op til ti år: Kommunerne er forpligtet af en plejeboliggaranti, og kan have behov for anvisningsret i større eller mindre grad.
  4. Øget rådgivning fra kommunerne i forhold til valg af plejehjem: Muligheder og konsekvenser bør belyses for den enkelte borger, og der skal skabes større åbenhed om ventelister til plejehjem. 
  5. At alle kommuner skal anvise tre mulige lokationer til etablering af et friplejehjem med f.eks. naturskønne omgivelser og gode transportmuligheder.

Vil lempe deponeringsreglerne

Tre af de fem skridt (1,2 og 4) er kendte problemstillinger, som vi jævnligt har behandlet her på OPS-Indsigt, men med henvisning til kommunernes lånebekendtgørelse ønsker man, at hæve deponeringsreglerne i helt op til en ti-årigperiode. 

Det gør man ud fra en betragtning om, at kommunerne i deres langtidsperspektiv har svært ved at navigerer med friplejeboliger som en slags bufferkapacitet, man ikke kan anvise til og det kan give en udfordring ift at opfylde plejeboliggarantien.

Læs også Kommuner kan opnå deponeringsfritagelse og samtidig anvise til friplejehjem

Derfor vil man gerne lempe deponeringsreglernes snærende bånd i en længere periode. 

Afslutningsvis vil Dansk Folkeparti have lovgivet om, at alle kommuner skal anvise tre lokationer, hvor man kan bygge friplejehjem og det er her værd at bemærke, at man ønsker grunde udpeget nær transportmuligheder.

Byggeri tager tid

Spørgsmålet er om det er muligt at tilvejebringe 5000 ekstra friplejeboliger på fire år?

Ser vi på nogle af de processer der indgår i et plejebyggeri, så kan det blive snært at få bygget, hvad der svarer til 70 plejehjem inden for fire år. Den administrerende direktør i OK-Fonden Ulrik Ahrendt-Jensen har tidligere i et interview over for OPS-Indsigt tilkendegivet, at et byggeboom bør spredes over fem – seks år.

Flere plejeleverandører har desuden tilkendegivet, at de lige sænker deres vækstrate. Det er der flere årsager til, som OPS-Indsigt tidligere har beskrevet, men det er værd at bemærke, at friplejeleverandørerne har stået for over 80 pct. af den vækst af plejeboliger, vi har haft de seneste fem år.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply