Skip to main content

I løbet af de næste ti år vil vi ifølge Danmarks Statistik have godt 50.000 flere børn mellem 0 og 5 år. Det svarer ca. til en kommunestørrelse som Silkeborg.

Mange kommuner må derfor forventes at stå med en udfordring, hvor de om lidt får svært ved at give forældrene til børn mellem 0 og 5 år et dagtilbud som følge af det stigende børnetal frem mod 2030. Her har argumentationen ofte i debatten været at de private kan afhjælpe presset på kommunerne.Læs også: Konkurrence med private giver øget tilfredshed med de kommunale institutioner

Men hvor meget fylder de private dagtilbud allerede nu i den samlede kapacitet inden for de enkelte kommuners grænser?

Tallet er interessant, for i ca. halvdelen af kommunerne må man forvente en vækst i antallet af 0-5-årige på mere end 10 pct.

Disse tal dækker dog over en stor variation, idet en kommune som netop Silkeborg vil opleve en vækst i børnetallet på omkring 30 pct. Hertil kommer et betragteligt pres på anlægsrammen i de fleste kommuner.

“Vi har travlt med at få bygget to nye skoler, syv nye børnehaver og etableret 70 nye plejehjemsboliger. Det kan godt bringe os i problemer,” lød blandt andet fra borgmester i Skanderborg Frands Fischer, da OPS-Indsigt henvendte sig. Her efterlyste han, at regeringen via anlægsrammen gav kommunerne mulighed for at indfri de forventninger til velfærd, som regeringen selv ikke tøver med at stille borgerne i udsigt.

Børnetallet stiger i kommuner med færrest private

Dansk Industri pegede i en analyse i foråret 2023 på, at børnetallet stiger kraftigst i de kommuner, der har færrest private daginstitutioner og dermed dækningsgrad. 

”I gennemsnit findes der således blot 1,3 private dagtilbud pr. 1.000 børn i de kommuner, hvor antallet af børn stiger med mere end 20 pct. frem mod 2030,” skrev organisationen i en analyse.

Kortet nedenfor viser, at kommuner med begrænset adgang til private dagtilbud (gullige), hvor private tilbud dækker 0 – 10 pct af behovet, fordeler sig over det meste af landet, men er særligt koncentreret i hovedstadsområdet og det østjyske. Omvendt har forældrene bedre muligheder for at tilvælge en privat daginstitution i flere af de fynske samt vest- og nordjyske kommuner.

Top og bund

Laver man en top-ti over de kommuner, hvor andelen af børn i alderen mellem 0-5 år der går i private dagtilbud, vil man se repræsentation fra alle regioner med undtagelse af Region Midtjylland og Region Sjælland.

null

Kilde Danmarks Statistik (undtaget de mindste ø-kommuner)

Ser man på hvilke kommuner, hvor under 2.5 pct. af børnene mellem 0 – 5 år går i et privat dagtilbud, tegner der sig et tydeligt billede af kommunerne i hovedstaden, lige med undtagelse af Favrskov Kommune. Et andet karakteristika ved disse kommuner er, at deres samlede kapacitet inden for kommunens grænser stort set er det samme som den kommunale kapacitet. Se særligt Herlev, Ishøj og Vallensbæk Kommuner

null

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply