En ny national rapport fra VIVE og EVA dokumenterer, at kun en brøkdel af landets kommunale daginstitutioner tilbyder pædagogiske læringsmiljøer af høj kvalitet.
Hele 28 pct. vurderes at have utilstrækkelig kvalitet, mens flertallet blot opnår kategorien tilstrækkelig. Regeringen og KL kalder det “bekymrende” og lover handling.
“Kvaliteten i børnehaverne er ikke god nok. Vi afleverer vores børn om morgenen og henter dem om eftermiddagen. I de timer fortjener de kvalitet.. Jeg kommer til at følge kvaliteten tæt den kommende tid,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.
Men rapporten ser kun på de kommunale dagtilbud – og dermed er cirka 27 pct. af landets daginstitutioner slet ikke med i analysen, og det berører ministeren slet ikke.
Hos Dansk Industri giver rapporten panderynker.
”Først og fremmest er rapporten jo dybt bekymrende læsning, når 28 pct. af børnehavestuer fx ikke tilbyder børnene tilstrækkelig opmærksomhed, trøst og hjælp,” siger branchedirektør Jakob Scharff til OPS-Indsigt.
Han peger på, at det er den tredje store kvalitetsundersøgelse på dagtilbudsområdet på fem år, “og endnu engang ser vi, at det står skidt til med kvaliteten,” siger han.
Overset virkelighed
De private og selvejende dagtilbud er ifølge Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO), som repræsenterer omtrent 900 institutioner, fuldstændig fraværende i rapportens stikprøve og konklusioner.
“Vi har trivselskrise blandt børn i Danmark. Man er nødt til at se på de rammer, vi byder børn i størstedelen af deres vågne timer. Kvaliteten af den voksenkontakt, de møder her, er ekstremt vigtig” siger Generalsekretær i DLO, Tanja Krabbe.
Rapportens resultater overrasker hende ikke, hun peger på nødvendigheden af et uafhængigt og gennemsigtigt tilsyn, som prioriterer børnenes perspektiv.
“Tilsynet er i dag en del af den kommunale forvaltning. Det giver risiko for kasketforvirring. Det er vigtigt, at tilsynet er uvildigt, ser nøgternt på den faglige standard og prioriterer børnenes perspektiv,” mener Tanja Krabbe.
Ifølge DLO arbejder flere private og selvejende børnehaver målrettet med pædagogisk kvalitet, men deres erfaringer og resultater figurerer ikke i den nationale rapport.
Dansk Industri: Gennemsigtighed på tværs
Dansk Industri hæfter sig ved den samme iagttagelse.
”I DI arbejder vi for, at der skal være gennemsigtighed i kvalitet, medarbejdertrivsel og forældretilfredshed på tværs af alle børnehaver og vuggestuer. Derfor er det enormt ærgerligt, at man ikke formår at inddrage de private alternativer,” siger Jakob Scharff til OPS-Indsigt.
Han peger på potentialet hos de frie dagtilbud og hvad de kan byde på ift. pædagogiske tilgange, læringsmiljøer og ledelse.
“Så med rapporten ser vi et uforløst potentiale for erfaringsudveksling og inspiration på tværs af offentlig og privat,” siger Jakob Scharff til OPS-Indsigt.
Men når det er sagt, hæfter han sig ved, at rapporten giver bedre indsigt i, hvordan det står til med kvaliteten i de adspurgte kommunale dagtilbud.
“Det betyder, at vi kan have en politisk debat på et oplyst grundlag og det giver kommuner, ledere og andre aktører et bedre afsæt for at løfte indsatserne,” siger Jakob Scharff.
Hjemmeblindhed i evidens?
Hos kommunerne er KL’s børneformand Christina Krzyrosiak Hansen heller ikke tilfreds.
“Vi kan ikke være tilfredse med, at kvaliteten flere steder ikke er god nok. Det skal der handles på. Vi skal både gøre noget helt lokalt i det enkelte dagtilbud, i den enkelte kommune og nationalt,” siger hun i pressemeddelelsen.
Hun peger ligesom DLO i retning af tilsynene.
“Vi skal kigge vores tilsyn efter i sømmene, sørge for at vi ikke er ”hjemmeblinde” og overser de steder, hvor kvaliteten ikke er god nok,” lyder det fra KL-formanden.
Det bør her bemærkes, at når man holder taler om behovet for at sikre “gode rammer for vores lederes arbejde” og opfordrer til ikke at være “hjemmeblind”, så lyder det næsten ironisk. For netop den nationale rapport er i sig selv et eksempel på den hjemmeblindhed, KL advarer mod: Ingen private eller selvejende institutioner er med.
Korte fakta
- 15 % af daginstitutionerne er private, 12 % er selvejende (2022-tal fra Vive)
- Rapporten fra VIVE og EVA omfatter kun kommunale daginstitutioner
- Undersøgelsen bygger på stikprøve fra 100 kommunale institutioner og 185 børnehavestuer