Skip to main content

Af Line Barfod, teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune og Marie Gad Hansen, chef for DI Global Udvikling og og Bæredygtighed

 

København er i europæisk front på de grønne ambitioner. Hovedstaden er blevet udvalgt af EU Kommissionen til at være en af 100 europæiske byer, som skal være klimaneutrale inden 2030. Så vi har travlt, og hurtig handling er nødvendig. Ikke mindst er et tættere samarbejde mellem alle aktører, både offentlige og private, helt essentielt for at samle de nødvendige kompetencer til at nå det ambitiøse klimamål. Som eksempel spiller det byggede miljø en væsentlig rolle for at nå klimaneutralitet, da det har et stort klimaaftryk. Det er samtidig et område, der optager os alle i dagligdagen – det er jo dér, vi lever og bor. Det offentlige kan stille krav til byggeriet, men vi kommer længst, når vi gør det i tæt dialog med private aktører og arbejder sammen om at finde de nye grønne løsninger. 

Ligesom vi for eksempel gør i TRUST, der er et strategisk partnerskab mellem Københavns Kommune og et team af private rådgivere, som sikrer mere strømlinede processer og en mere effektiv udnyttelse af ressourcer, når kommunens institutioner skoler og daginstitutioner renoveres og nybygges.Københavns Kommune kan endvidere understøtte den nødvendige grønne udvikling ved at stille højere krav til bæredygtighed, når den køber ind. Kommunen køber årligt for omkring 15 milliarder kroner, og her er det afgørende, at indkøberne får øget fokus på holdbare materialer, som kan genbruges, og som belaster miljøet mindst muligt, når de produceres. En udvikling, hvor kommune og private leverandører igen må arbejde tæt sammen for at finde den rigtige grønne vej.Ambitionen bør være både bæredygtigt og smuktKøbenhavn er udpeget af UNESCO til at være verdens arkitekturhovedstad 2023. Det er en fantastisk anledning til at sætte fokus på det, der sætter rammerne for vores alles liv: Arkitekturen. Samtidig giver det os en yderligere mulighed for at booste den grønne omstilling gennem øget offentlig-privat samarbejde. De bæredygtige ambitioner sammenholdt med titlen som arkitekturhovedstad lægger op til en ny bæredygtig æstetik, som kræver kompetencer fra talrige aktører. 

Efter vores mening er det ikke nok at tænke bæredygtigt – ambitionen bør være også at tænke smukt. Vi skal lære at elske de bæredygtige materialer og udvide vores begreb om arkitektur.Under industrialiseringen blev de fysiske symboler – jernbanen, dampskibet – symboler på udvikling og modernitet og skabte stolthed. På samme måde må de nye byggerier og materialer gerne udmunde i konkrete eksempler på nyskabende, æstetisk og bæredygtigt byggeri, som kan blive vor tids symboler på udvikling og nytænkning. Samtidig med, at det gør københavnerne stolte, ligesom fx havnebadet, cykelslangen og cirkelbroen gør det.Vi skal ikke acceptere grimme løsninger, dem risikerer vi at mistrives med. Derimod skal vi som borgere, virksomheder og beslutningstagere udvikle løsninger, der genbruger jordens begrænsede ressourcer, og som samtidig også er æstetisk skønne. De bæredygtige ambitioner skal være så uimodståelige, at vi har lyst til at vælge de løsninger, der understøtter cirkularitet frem for andre med negativt klimaaftryk. Det er sådan, vi kan accelerere den nødvendige grønne omstilling for København.

 

Vi skal gå nye veje sammen Danmark har mange virksomheder, som allerede leverer på den generelle grønne dagsorden. Men vi skal have mange flere virksomheder med – og gerne i samarbejde med andre private partnere, som vi ikke normalt kobler os med, for eksempel inden for kunst og kultur. For at nå i mål skal vi gå nye veje, og vi skal gå dem sammen. Derfor er vi glade for, at DI er en del af EU’s New European Bauhaus projekt DESIRE, som skal understøtte København og de øvrige byer i Europa, der har ambition om at blive CO2-neutrale inden 2030. Over de næste to år skal projektet pege på nye grønne processer og løsninger udviklet i et tæt samarbejde mellem civilsamfund, forskning, kunst, arkitektur, lokale myndigheder og erhvervsliv. 

DESIRE skal vise vejen til, hvordan vi bliver et fuldt bæredygtigt og cirkulært samfund. Og vi glæder os i Københavns Kommune og DI til at arbejde sammen med københavnerne om dette, for ingen løser klimaudfordringerne alene.Kun sammen får vi gjort København til en af verdens grønneste og helt uimodståelige hovedstad.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply