Skip to main content

Sidste år fik 80.000 danskeretilskud til Novo Nordisks slankende diabetesmedicin Ozempic. Det kostede regionerne 580 millioner kroner. Det skriver Politiken.

Og udgifterne fortsætter med at stige.

I de første tre måneder af det her år er Novo Nordisk salg vokset med 25 procent. Det fik i midten i april virksomheden til at komme med en stor opjustering af forventningerne til 2023.

Ifølge Novo Nordisk er der nemlig én primær årsag til den eksplosive udvikling: slankemidlet Wegovy.

Ifølge professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard tager mange medicinalvirksomheder ekstremt høje priser for deres medicin uden at tage hensyn til, hvorvidt de mennesker, de gerne vil hjælpe, rent faktisk har råd til det – og Novo Nordisk er ingen undtagelse, mener han:

”For 10-15 år siden var Novo Nordisk ‘den pæne dreng i klassen’ og tog sociale hensyn. Men deres markedsstrategi har ændret sig. De tager ikke hensyn. De tager de priser, de kan få,” siger han til BT.

Hos den betalende offentlige myndighed er man ikke begejstret.

”Udviklingen bekymrer mig ret meget, for de stigende udgifter presser vores budgetter, siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden,” Lars Gaardhøj (S).

Skal først prøve noget andet

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen fik over 13.000 danskere Ozempic sidste år uden nogensinde før at have været på diabetesmedicin. I 2021 var der godt 5000, skriver Politiken.

Ozempic indeholder det samme stof, som er i slankemidlet Wegovy. Det er det aktive medicinske stof semaglutid, der reducerer sult.

Politiken skriver, at medicintilskudsnævnet, der beslutter, hvilke lægemidler der får tilskud, når de ordineres af egen læge, i måneder har ønsket at gøre det sværere for diabetespatienter at få Ozempic.

I stedet vil nævnet, at patienter først skal afprøve anden diabetesmedicin, før de får tilskud til Ozempic. Et præparat, der virker mindre slankende end Ozempic.

Patientforening advarer

Diabetesforeningen har i et høringssvar fra februar slået fast, at de er modstandere af nævnets ønske.

”Vi advarer imod denne ændring, som, vi mener, vil forringe mennesker med diabetes’ adgang til individuel tilrettelagt behandling, og som kan forsinke tiden til den rette behandling,” skriver foreningen ifølge Politiken.

Politiken skriver, at Lægemiddelstyrelsen vil træffe en afgørelse i sagen senere på året.

11. april drøftede regionsrådet i Region Hovedstaden udfordringerne ved de stigende udgifter til tilskud til Ozempic, skriver Politiken.

Region Hovedstaden forventer i år en ekstraudgift på 100 millioner kroner til diabetesmedicin.

Ozempic er Novo Nordisk bedst sælgende lægemiddel.

Det samlede salg i medicinalselskabet var på 53,4 milliarder kroner i årets første kvartal. Det var en vækst på 27 procent sammenlignet med samme periode i 2022.

Salget af fedmemidler steg i kvartalet med 131 procent til et samlet salg på 7,8 milliarder kroner.

/ritzau/sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply