Skip to main content

Af Morten Jung, markedschef i Dansk ErhvervMed prisstigninger i 2022 er udgifterne steget, og det skal afspejles i kommunens takster til deres leverandører. Prisstigninger kender ikke forskel på offentlig, privat eller selvejende, og imens kommunerne allerede er blevet delvist kompenseret af staten for stigende priser, har de private og selvejende aktører generelt ikke fået en tilsvarende kompensation, skriver Morten Jung fra Dansk Erhverv i et debatindlæg til NB-Økonomi.

For mange ikke-kommunale leverandører af ældrepleje er det kommunens egne beregninger, der ligger til grund for leverandørernes takster. Beregningerne skal afspejle, hvad det koster kommunen selv at drive et tilsvarende tilbud.  

Sidste år vedtog landets kommuner budget for 2023, og lige rundt om hjørnet venter årsregnskaberne for 2022. Med de prisstigninger vi har set sidste år, er det naturligt, at de kommunale budgetter kommer under pres og nok vil vise overskridelser på årsregnskaberne. Stigende priser skal naturligvis afspejles i budgetterne for 2023, da det er usikkert, om priserne vil falde igen. Forventningen er derimod, at priserne vil stabilisere sig på et nyt og højere niveau end tidligere år.

 

Kommunens egne gennemsnitlige, langsigtede omkostninger lægger i langt de fleste tilfælde til grund for den takst, som kommunens leverandører af ældrepleje modtager. Det betyder selvfølgelig også, at taksterne til kommunens leverandører af ældrepleje også skal have genberegnet deres takster, uanset om det gælder f.eks. hjemmepleje eller friplejehjem.

 

Når KL nu gør opmærksom på, at de ikke er blevet tilstrækkeligt kompenseret for den reelle løn- og prisudvikling for 2022, skal vi huske på, at mange ikke-kommunale leverandører af ældrepleje slet ikke har fået nogen kompensation overhovedet.

 

Så kære kommuner, hermed en kærlig opfordring: Husk at genberegne taksterne til jeres leverandører, hvis budgettet ikke holder. Prisstigninger rammer alle, også jeres leverandører.

Ved at genberegne taksterne til ikke-kommunale leverandører sikrer vi samme pris for samme pleje, skaber fair konkurrence og vigtigst af alt; giver vores borgere den bedst tænkelige kvalitet i tilbuddene.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply