Skip to main content

Der skal ændres på et grundlæggende fundament for kommunernes virke: Kommunalfuldmagten. Den må ikke stå i vejen for mere konkurrence mellem det private og det offentlige – samt borgernes frie valg. Det mener Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister og formand for Moderaterne. Her torsdag på Kommunalpolitisk Topmøde gjorde han meget ud af, at rammerne for kommunerne skal være så elastiske, at borgerne kan få den bedst mulige velfærd, skriver NB-Kommune. “Jeg tror personligt, vi kommer til at kigge på kommunalfuldmagten. Hvis vi vil have, at man skal kunne vælge frit mellem private og offentlige plejehjem, så kan vi ikke have, at kommunalfuldmagten står i vejen for, at man ikke må yde en ekstra service (i de offentlige plejecentre, red.), og så kan de private yde den der service.”Da Lars Løkke Rasmussen i 1990’erne var viceborgmester for Venstre i Græsted­ Gilleleje Kommune, var han en særdeles varm tilhænger og medvirkede til at omdanne kommunen til et organisatorisk laboratorium, hvor han bl.a. gjorde kommunen til frontløber for udlicitering af kommunale velfærdsopgaver.Byråd må slippe noget styringIfølge Lars Løkke Rasmussen og regeringsgrundlaget skal hver enkelt bosted, plejecenter, folkeskole, daginstitution og andre institutioner have en stærk bestyrelse med både økonomiske og beslutningsmæssige kræfter. Og det vil betyde en magtforskydning fra rådhusene og ud på de enkelte institutioner. “Vi skal tage afsæt i de borgernære velfærdsinstitutioner. Og her kræver det også, at kommunalbestyrelserne slipper styring og kommunalt bureaukrati.,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:”Og at vi får skabt nogle borgernære enheder, som i højere grad fremstår som autonome. Som var de selvejende. Så de reelt har ansvar og leverer noget, man kan måle på. Man skal have en ramme, som man kan stå ansvarlig i.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply