Skip to main content

Mundbind, håndsprit, kitler og handsker i metervis hober sig op på Region Hovedstadens lager med værnemidler i Hedehusene.

Men nu skal der ryddes op.

Mange af de værnemidler, som blev købt ind under coronapandemien, er nemlig blevet for gamle. Derfor anbefaler man, at mere end 9.300 paller med værnemidler destrueres.Det svarer til omkring 89 millioner enheder af værnemidler. Det skriver TV 2 Kosmopol.

Værnemidler, som Region Hovedstaden har indkøbt for flere milliarder kroner. Alene i 2020 lød regionens budget på op mod tre milliarder.Politikerne er ærgres over situationen

Tirsdag den 7. marts skal forretningsudvalget i Region Hovedstaden tage endeligt stilling til, hvad man vil gøre ved det mange værnemidler.

– Det er ikke til at bære, at så mange gode varer måske skal gå op i røg, lyder det fra Peter Westermann, der er med i regionsrådet for SF, til TV 2 Kosmopol:

– Da vi var i pandemien, handlede det om at købe ind til rigelighed, og det har man så også gjort i al for høj grad, tilføjer han.

Også Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, er ærgerlig over situationen:

– Det er jo til at græde over, at der er produceret så meget, som nu skal brændes af, siger han til TV 2 Kosmopol.Flyttede indkøb fra regionerne

Det er Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der ligger under justitsministeriet, der er ansvarlig for de store lagre af værnemidler, mens regionerne forvalter lagrene.

– Man flyttede indkøb fra regionerne til staten, og det synes jeg ikke er den rigtige måde at håndtere det på. Heller ikke fremadrettet, siger De Konservatives Christoffer Buster Reinhardt.

– Hvis regionen havde købt ind, havde der været koordination mellem dem, der skal bruge værnemidlerne, og dem, der bestiller. Det er logik, at det er en god ide, fortsætter han.

Også SF’s Peter Westermann retter en kritik mod Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

– Jeg håber, at man i styrelsen gør sig nogle evalueringer, så der i en lignende situation ikke bliver købt helt så heftigt ind, som det har været tilfældet i den her omgang, siger Peter Westermann fra SF.Rollefordelingen skal afklares fremadrettet

Styrelsen for Forsyningssikkerhed har ikke ønsket at stille op til interview. I en mail til TV 2 Kosmopol skriver de, antallet af værnemidler, der blev indkøbt i 2020, blev beregnet ud fra et teoretisk estimat. Senere hen blev antallet nedjusteret på baggrund af erfaringer.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed kan ikke genkende Christoffer Buster Reinhardts udlægning af rollefordelingen:

– Vi har haft et tæt samarbejde med regioner og kommuner omkring opbygning af lagre med værnemidler, skriver styrelsen:

– Styrelsen for Forsyningssikkerhed er ikke indkøbende eller lagerførende myndighed.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) oplyser i en mail til TV 2 Kosmopol, at der i øjeblikket arbejdes på at afklare den fremadrettede rollefordeling mellem styrelsen og regionerne hvad angår værnemidler.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply