Skip to main content

Forsvarsministeriet anmodede midt i vinterferien Folketingets Finansudvalg at tiltræde et længe ventet aktstykke om en offentlig-privat partnerskabsaftale (OPP-aftale) i milliardklassen. Det skete. Alle med undtagelse af Enhedslisten stemte for.

Det fremgår af aktstykket, at en partner i OPP-aftalen skal finansiere, designe, projektere, opføre, drifte og vedligeholde et nyt samlet domicil på 50.000 kvadratmeter til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på Svanemøllens Kaserne til en nutids værdi af 2.963 mio. kr.

Partneren er Pension Danmark, der er Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab, og som har vundet opgaven sammen med en række underleverandører efter en national konkurrenceudsættelse. 

Forrentning af medlemmernes pensionsopsparing

Via et projektselskab der er ejet af Pension Danmark, skal den fremtidige bygning sende de danske spioner ind i en ny fremtid, hvor FE skal betale Pension Danmark den nette sum af 192 millioner kroner i årlig husleje de næste 30 år. 

I og med at huslejen er fastsat fra starten, giver det en langsigtet budgetsikkerhed for Staten, men for Pension Danmark giver en investering på ca. 3 milliarder af pensionsmedlemmernes penge en sikker lejeindtægt på ca. det dobbelte over de næste 30 år, men her stopper indtjeningen for pensionsselskabet ikke.

Det fremgår af aktstykket, at ved aftalens udløb om 30 år overdrages domicilet til FE til en aftalt pris, der forventeligt udgør 1.155 mio. kr., som lige kan lægges oven i de små 6 milliarder for huslejen.

Det er helt tydeligt i et presseopslag, at Danmarks sikkerhed ligger pensionsselskabet på sinde, hvor man gerne vil bidrage som en af landets største bygherrer til, at FE får moderne rammer, der understøtter arbejdet med at forebygge trusler mod Danmarks sikkerhed bedst muligt, men forrentningen af pensionsmedlemmernes formue spiller også ind.

”Med dette projekt forener vi ønsket om at bruge vores kompetencer til at skabe værdi for samfundet med en forrentning af vores medlemmers pensionsopsparinger,” siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i Pension Danmark.

Danmarks største OPP

Det er en historisk opgave, som er blevet tildelt Pension Danmark og deres underleverandører MT Højgaard Holding-koncernen og DEAS Group, for det er første gang, at Forsvaret bevæger sig ud i den slags løsninger.

På deres hjemmeside skriver Pension Danmark, at man opererer med en anlægssum på over 2 mia. kr. Projektet er Danmarks indtil dato største offentligt-private partnerskab, som samtidig er et nybrud fordi, der er tale om en central investering i den nationale sikkerhed.

Særlige krav til sikkerhed og infrastruktur

Det nye domicil ventes klar til brug 1. juli 2027. Til den tid er der gået fjorten år siden, at Folketinget besluttede sig for, at Forsvarets Efterretningstjeneste skulle have et nyt hovedkvarter, fordi tjenesten dels er vokset, dels er delt over tre lokationer og endelig gemmer sig i det der beskrives som »uhensigtsmæssige« bygninger fra 1600-tallet. 

Forsvarets Efterretningstjeneste er i dag en højteknologisk og vidensbaseret organisation med nogle helt særlige arbejdsopgaver og det stiller krav til det fremtidige hovedkvarter, i form af bl.a. helt særlige krav til infrastruktur. 

”Samtidig skal byggeriet i udtryk, indretning og kvalitet tilbyde moderne og attraktive rammer til både nuværende og de mange nye medarbejdere, vi ansætter i øjeblikket,” siger Svend Larsen, fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Starter nu et samarbejde over de næste 30 år

Hos MT Højgaard Danmark der bliver totalentreprenør, er man stolt af opgaven.

”Vi er stolte over at blive betroet denne vigtige opgave i tæt samarbejde med andre dygtige og erfarne aktører. Vi ser frem til at trække på kompetencerne inden for domicilbyggeri i entreprenørforretningen og bidrage til at løfte driftsopgaven med afsæt i vores projektudvikleres mangeårige erfaring på området,” siger Henrik Mielke, administrerende direktør i MT Højgaard Holding.

Når det nye hovedkvarter står færdig, er der også nogle der skal drifte bygningerne og her er ansvaret for den daglige drift af ejendommen tildelt DEAS Group og her er der også glæde over det nye forestående samarbejde med de tre andre parter i dette OPP-projekt PensionDanmark, MT Højgaard Holding-koncernen og Forsvarets Efterretningstjeneste. 

”Vi starter nu et samarbejde over de næste 30 år, hvor vi vil have fokus på helhedsorienterede løsninger, så vi sammen opnår et byggeri i høj kvalitet og med højeste sikkerhedsstandard – nu og mange år frem,” siger Rikke Lykke, Group CEO i DEAS Group.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply