Skip to main content

I godt 14 år har Kanalbyen i Fredericia været under transformation fra et tidligere industriområde til en del af klimatilpasningen for bl.a. Fredericias bymidte men også en ny og moderne bydel med boliger, erhverv, kanaler og grønne byrum. 

Nu er Fredericia Kommune og selskabet bag Kanalbyen blevet enige om at bytte rundt på ejerskabet af en række vejarealer i en bydel, der er under opførelse, skriver Jyske Vestkysten.

Byttehandlen er usædvanlig fordi det meste af det, der byttes med, slet ikke eksisterer endnu. Det drejer sig bl.a. om en stor del af kanal-systemet.

Et af de hovedgreb der er anvendt i klimasikringen er etableringen af et dige hele vejen rundt om bunden af den gamle havn i cirka 2,5 meters højde over dagligt vande. Diget er eller bliver forbundet med et promenadeforløb langs kanalen, som giver beboerne bag diget en vandoplevelse med sammenhæng mellem havn og kanal, fremgår det af Realdanias hjemmeside

Det handler om fleksibel adgang

Når Kanalbyen og kommunen sådan bytter vejarealer, handler det om at kommunen i fremtiden skal kunne passe sit arbejde og sine pligter omkring områdets kanaler. Kommunen har nemlig ansvaret for at passe  selve kanalerne, der ligger inde i ”byen”. Det giver derfor ifølge parterne god mening, at kommunens ansatte har mulighed for at begynde deres arbejde ved den kommende kajkant uden først at skulle spørge en grundejerforening om lov. Kommunen får som ejer også lettere ved a skabe liv og aktiviteter i området.

Til gengæld for lige knap 900 meter promenade langs kajen giver kommunen afkald på en række gågadearealer i Kanalbyen, der så skal ejes og drives som private fællesveje.

Samlet set betyder det, at kommune og selskab hver står med et nyt ejerskab af lige knap 900 meter, hvoraf meget endnu ikke er anlagt i dag. Derfor kan parterne heller ikke præcist sige, at begge får lige meget ud af byttehandlen, men ”det er ganske tæt på, vurderer projektdirektøren for selskabet Peter Kirketofte.

Selskabet der står for Kanalbyen er ejet af Fredericia Kommune med 25 procent og Realdania By & Byg med 75 procent. I selskabets bestyrelse finder man to byrådsmedlemmer, bl.a. borgmester Steen Wrist Ørts.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply