Skip to main content

Ved  Nanna Koors-Kristiansen, Studerende, nanna@nb-medier.dkLangeland Kommune vil undersøge, om der er en økonomisk gevinst at hente ved at overlade opgaverne i vej- og parkafdelingen til et privat firma.  Det fremgår af en artikel i NB-Kommune. Klima-, Trafik- og Teknikudvalget er enige om, at ‘konkurrenceudsættelse’ er et af de greb, man vil bruge i jagten på nye besparelser. “Det er svært for os at blive ved med at finde nye besparelser, og for mig er det ikke en religion, at det skal være kommunalt. Jeg er optaget af, at det skal være bedst og billigst for borgerne,” siger René Larsen (S), formand for udvalget, til Fyens Stiftstidende. Borgmester er skeptiskBorgmester Tonni Hansen (SF) afviser ikke, at prisafprøvning af opgaverne i kommunens vej- og parkafdeling kan komme på tale, men han er skeptisk og nævner Svendborg, der har haft udfordringer efter udlicitering af arbejde. Ifølge Tonni Hansen mistede Svenborg en værdifuld fleksibilitet, efter Venstres og Konservatives krav om en prisafprøvning, som endte med, at entreprenørfirmaet Hededanmark overtog arbejdet fra Svendborg Kommunes entreprenørafdeling. Her fyrede Hededanmark syv medarbejdere kort efter overtagelsen i 2012, siden har man konstateret, at kommunen sparede ca. 2 millioner kroner årligt på leveringen af den samme service. Svendborg Kommune ligger i dag som nr. 40 på Dansk Industris liste over erhvervsvenlighed og fik i 2021 ros af det lokale erhvervsliv netop for at have udliciteret store dele af vej- og parkopgaverne.Borgmesteren på Langeland vil dog gerne drøfte mulighederne ved en udlicitering, men mener, at der også kan være en mellemvej, hvor man lader lokale håndværkere og entreprenører overtager enkelte opgaver, hvis det giver mening. Her skal man dog være opmærksom på ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet, så alle aktører der måtte være interesseret i en opgave har lige muligheder, også dem der ikke er lokale.

Likviditeten er i bundHvor stort sparekravet bliver for Langeland Kommune i 2024 er stadig uvist, og regnskabet for 2022 er stadig ikke gjort op. Men et år uden besparelser kan Tonni Hansen dog ikke forestille sig, da kommunens likviditet er helt i bund. “Vi har ikke penge i kassen, og sker der et eller andet, så har vi ingenting at stå imod med. Havde vi ikke i forvejen en tæt dialog med Indenrigsministeriet, så var vi blevet kaldt til samtale, for vi er den kommune i landet, der har den laveste likviditet, og det er ikke holdbart,” siger Tonni Hansen til Fyens Stiftstidende. /sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply