Det kan også gå galt på friplejehjem

Del artiklen:
Beboere, der har siddet i timevis med overfyldte bleer, og uengageret personale. Det er nogle af de forhold, der ifølge TV 2 Fyn har været på Friplejehjemmet Lillebælt i Middelfart.
Beboere, der har siddet i timevis med overfyldte bleer, og uengageret personale. Det er nogle af de forhold, der ifølge TV 2 Fyn har været på Friplejehjemmet Lillebælt i Middelfart. - Foto: Iver Houmark Andersen (arkiv)

En sag fra Middelfart viser, at friplejehjem også kan have stærkt kritisable forhold i lighed med dem, der blev skildret i en TV 2-dokumentar fra Køge. Middelfart Kommune oplyser, at forholdene er kommet bag på kommunen.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Efter TV 2-dokumentaren ‘Opråb fra plejehjemmet‘, der viser graverende forhold på et plejehjem i Køge, er der igen kommet kritisk fokus på de kommunale plejehjem. Men friplejehjem er ingen garanti for, at der ikke kan rejses kritik af forholdene. Det viser en sag fra Middelfart, hvor et friplejehjem har fået et påbud af haft besøg af Styrelsen for Patientsikkerhed, fremgår det af en artikel i NB-Kommune.

Med udgangspunkt i påbuddet beretter TV 2 Fyn om graverende forhold på Friplejehjemmet Lillebælt i Middelfart. Ifølge tv-stationen har man konstateret de her forhold på friplejehjemmet:

  • Beboere, der ikke får skiftet deres bleer fyldt med urin. 
  • Beboere, der må tisse i en kolbe og ikke får hjælp, når de trykker på deres alarm. 
  • Personale, der har mere travlt med tale i mobiltelefon end at passe de demente beboere. 
  • Pårørende, der føler sig ignoreret, og personaleflugt i stor stil.

Friplejehjemmet Middelfart er et selvejende plejehjem under Danske Diakonhjem. Det har 40 beboere og 86 ansatte ifølge TV 2 Fyn. Efter to besøg i august udsteder Styrelsen for Patientsikkerhed 14. oktober et påbud. Det sker efter, at man ifølge TV 2 Fyn har konstateret “kritiske problemer med personalets kundskaber i forhold til demente beboere, mangelfuld pleje, fejlagtig medicinhåndtering og rod i journalerne.”

Stor personaleudskiftning

Der har tilsyneladende været meget stor personaleudskiftning på friplejehjemmet. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV 2 Fyn, at halvdelen af de ansatte er udskiftet inden for det seneste år. Desuden er 29 ufaglærte tilknyttet plejehjemmet.

Forstanderen for Friplejehjemmet er fratrådt “efter gensidig aftale”, og en ny midlertidig ledelse er sat ind. Den nye ledelse oplyser, at den gør alt for at rette op på forholdene.

følge social- og Sundhedsdirektør i Middelfart Kommune, Irene Ravn Rossavik, er det kommet bag på kommunen, at der var udfordringer på Friplejehjemmet Lillebælt.

“Vi kan som kommune ikke give et friplejehjem et påbud, men vi kan hjælpe Friplejehjemmet Lillebælt med at leve op til styrelsens påbud – og det gør vi,” siger Irene Ravn Rossavik til TV 2 Fyn.

Læs også:
Fremtidens ældre: Kun 13 procent vil vælge et kommunalt plejehjem