Skip to main content

Regeringens fokus på konsulentbesparelser har sendt implementeringen af et avanceret biometri-løsning på udlændingeområdet til hjørnet. Medens det har ligget der, er det blevet dyrere end oprindeligt forventet, fremgår det af en artikel DIGITECH.

Biometri-løsning skal bruges til at ”styrke identitetskontrollen på udlændingeområdet” og give myndighederne et værktøj til en hurtig, smidig og pålidelig identitetsfastlæggelse.

”Beslutningen om at sætte projektet på pause kan primært henføres til indførelsen af et konsulentstop på tværs af staten,” skriver udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek i et aktstykke, der er sendt til Folketinget.

Det er de enkelte ministerier, der har bestemt, hvordan besparelserne på konsulenter skal blive til virkelighed, men i udlændinge- og integrationsministeriet er situationen nu den, at departementet vil have projektet op på sporet igen, men i mellemtiden er projektet blevet markant dyrere, end ministeriet oprindeligt havde forventet. Det viser et andet aktstykke, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har sendt til Folketinget.

Besparelserne har været en stakket frist

Sagen er interessant blandt andet fordi NB-Økonomi tidligere har påvist, at Finansministeriet har manipuleret med tallene for statens forbrug af konsulenter til Folketingets Finansudvalg for at skjule det forhold, at regeringen ikke selv har kunne levere besparelserne på private konsulenter, som ellers skulle finansiere øget velfærd. 

“Det er en bevidst vildledning af Folketingets Finansudvalg der har fundet sted,” sagde Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, der i øvrigt også er statsrevisor.

Alle tilgængelige oplysninger peger, at der en vækst i statens forbrug af konsulenter på 284 millioner kroner, og at regeringen dermed ikke har kunne opfylde et af sine mest profilerede valgløfter om ekstra velfærd for tre milliarder kroner gennem helt smertefrie besparelser på private konsulenter.

Nu viser det sig så, at besparelsesindsatsen på IT-Konsulenter, har været en stakket frist og i virkeligheden bliver dyrere, når man som i Udlændinge- og Integrationsministeriet ønsker at genstarte projektet.

En erkendelse finansminister Nicolai Wammen også kom frem til i samrådet i september, da han skulle svare på spørgsmål om statens konsulentforbrug. 

”Det er sværere at spare på it-konsulenter,” sagde han. Opgørelsen viser nemlig, at staten bruger flere penge på it-konsulenter end tidligere og peger dermed hen på, at Danmark ikke både kan bevare en førerposition inden for digitalisering og så sætte større it-projekter på standby.

Har tændt det røde advarselslys

Men det er dog værd at bemærke, at projektet om en biometri-løsning allerede i udbudsprocessen havde flere forsinkende elementer. Blandt andet har man måtte skifte rådgiver midt i processen, ligesom ministeriet tilsyneladende har undervurderet tekniske aspekter af projektet, da man gik i gang.

De forskellige problemer har fået Statens It-råd, der vejleder projektledelsen i de store it-projekter på tværs af staten til at tænde for det røde kort. ”Det bliver givet til projekter, der har alvorlige problemer med tidsplan, økonomistyring eller gevinstrealisering,” skriver DIGITECH.

Det skal her bemærkes, at Udlændinge- og Integrationsministeriet er ikke det eneste ministerium, hvor man har den type problemer.

I alt 24 projekter på tværs af staten har fået det røde eller gule advarselslys i den seneste statusrapport fra Statens It-råd. 

Kort om biometri-løsningen

Man har ønsket løsningen, fordi myndighederne oplevede, at ansøgerne i asylsager i mange tilfælde står uden identitetspapirer, der er også en vis risiko for falske pas m.v.

Biometri er biologiske målinger – eller fysiske egenskaber – som kan bruges til at identificere enkeltpersoner. Kortlægning af fingeraftryk, ansigtsgenkendelse og irisscanninger er alt sammen former for biometrisk teknologi, men disse er blot de mest anerkendte muligheder.

Forskere hævder, at ørets form, den måde, man sidder og går på, unikke kropslugte, årerne i hænderne og endda ansigtsgrimasser er andre unikke identifikatorer

Med en biometri løsning vil Udlændinge- og Integrationsministeriet lave en it-løsning, der skal gøre det muligt at matche biometriske oplysninger på udlændinge med de data, myndighederne har opbevaret om den givne person i det centrale adresseregister for udlændinge.

Projektet skulle oprindeligt tages i brug i slutningen af 2022, men på grund af forsinkelserne, er det rykket til slutningen af 2023.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply