Skip to main content

Det er ikke kun kommunerne der er presset på deres anlægsbudgetter og tyer til samarbejder med den private sektor om byggeri og drift af velfærdsinstitutioner.

Manglende anlægsbudget fik i 2021 Regionsrådet i Nordjylland til at udbyde anden etape af byggeriet af et samlet psykiatrihospital som OPP, nu har man så fundet en entreprenørvirksomhed, der både kan bygge og stå for bygningsdriften de næste 25 år. 

Byggeriet har en anslået værdi af en halv milliard ex moms og finansieringen til det projekt kommer fra pensionsselskabet Velliv Pension og Livsforsikring A/S, fremgår det af en pressemeddelelse fra Region Nordjylland.

Der har været fire tilbudsgivere på det udbudte OPP-samarbejde og det blev virksomheden A. Enggaard A/S, der skal stå for byggeriet. Virksomheden har aktuelle erfaringer med psykiatribyggeri, da de er i gang med projekteringen og byggeriet af Nyt Psykiatrihospital Odense, som også er et OPP-byggeri finansieret af Velliv.

”Vi er meget tilfredse med løsningerne i projektet, der vil give gode forhold for såvel patienter som personale, ligesom der er fremlagt fleksible muligheder ved behov for udvidelse. Derudover er det valgte projekt også bedst til prisen,” siger regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), i pressemeddelelsen.

Projektdirektør på Nyt Aalborg Universitetshospital Niels Uhrenfeldt har tidligere overfor mediet Licitationen fortalt, at netop OPP-modellen var en god businesscase der kunne fremskyndebyggeriet.

”Det er en god businesscase, og fordelen er, at regionen kan etablere mere hospitalsbyggeri på et tidligere tidspunkt, end hvis det skulle finansiere det inden for regionens egen ramme, der er spændt hårdt for, sagde han.

Samler sengeafsnit

Psykiatrien kan samle alle sengeafsnit i Aalborg på samme matrikel, når byggeriet af etape 2 er klar til brug. 

Etape 2 af hospitalsbyggeriet vil stå færdigt medio 2025, og kommer til at omfatte voksenpsykiatriske sengeafsnit, hele børne- og ungdomspsykiatrien med et helt nyt spiseforstyrrelsesafsnit. Der etableres også nye faciliteter for elektrochokbehandling, terapifunktion og multihal, forskningsområde og lokaler til ledelses- og administrative funktioner i Psykiatrien. Desuden bygges en separat hospitalsskole, som er målrettet børn fra både somatikken og psykiatrien.

Etape 1 står allerede færdig og klar til indflytning medio 2024 og rummer de retspsykiatriske sengeafsnit, retspsykiatrisk ambulatorium, den Psykiatriske skadestue og modtagelse og de intensive sengeafsnit.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply