Skip to main content

Det ligner et godt tilbud for Danmark, som for nylig tilsluttede sig en aftale om at udbygge energiproduktionen til 150 gigawatt i Nordsøen.

Den grønne kapitalforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som forvalter godt 14 milliarder euro, har nemlig fremlagt en plan til, hvor ti af gigawattene skal findes. Og det ser endda ud til at kunne gøres kvit og frit for de danske skatteydere.

Det skriver erhvervsmediet Finans.

Planen er endnu en energiø i Nordsøen. Her skal havvindmøller levere elektricitet, som kan omdannes til grøn brint på ferskvandsanlæg på selve øen. Det er mere effektivt end at transportere elektriciteten til fastlandet og herefter omdanne den.

CIP’s administrerende direktør, Thomas Dalsgaard, siger, at private aktører står klar med pengene.

”Vi har en masse penge fra interesserede investorer. Vi har entreprenører, der kan bygge øen. Og vi har et projektteam, der kan løfte opgaven. Det vil andre aktører også have, så politikerne skal bare give os et godt signal at løbe efter,” siger han til Finans.

Vil også placere Power-to-X i Esbjerg

Det er kun et par måneder siden, at CIP på et pressemøde i Esbjerg løftede sløret for en anden plan.

Her var fokus etablering af Europas største produktionsanlæg af CO2-fri grøn ammoniak, som skal placeres i Esbjerg, hvor Power-to-X-anlægget bl.a. skal omdanne strøm fra havvindmøller til grøn ammoniak mhp at blive brugt af landbrugssektoren som CO2-fri grøn gødning. 

Hertil kom en plan om at overskudsvarmen fra Power-to-X-anlægget skal bruges til at levere varme til omkring en tredjedel af de lokale husstande i Esbjerg. 

Uafhængighed via samarbejde

Dansk Industri, som repræsenterer 18.000 små og store danske virksomheder, er ligeledes begejstret for ideen om en ny ”gratis” energiø.

Administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen siger, at “havvind er vejen frem, og brint kan løse store udfordringer med den grønne omstilling i forsyningen med vedvarende energi til for eksempel den tunge industri og transportsektoren”.

”Hvis vi skal være uafhængig af blandt andet gas fra Rusland, så må og skal vi til at handle nu – og vedvarende energi er den rigtige vej at gå. Nu skal vi alle arbejde tæt sammen for at gøre det til virkelighed, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Danmark forpligtede sig onsdag aften sammen med tre andre lande til at udbygge vindkapaciteten i Nordsøen til 150 gigawatt. En sådan produktion vil kunne levere grøn strøm til op mod 230 millioner europæiske husstande.Danmark forpligtede sig ifølge Finans i den sammenhæng til at levere de 35 gigawatt af den øgede produktion. De andre lande i aftalen er Tyskland, Belgien og Holland.

Om CIP

CIP forvalter ifølge dem selv syv fonde med omkring 14 mia. EUR. Fondene har foretaget mere end 20 investeringer i storskala energiinfrastrukturaktiver på i alt næsten 8 GW i kapacitet. Investorerne i CIP’s fonde omfatter primært pensions- og livsforsikringsselskaber og store familievirksomheder.

CIP blev etableret i 2012 af ledende medarbejdere fra energisektoren i samarbejde med PensionDanmark, der var hovedinvestor./sho/ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply