Skip to main content

Et flertal i Ærø Kommunes kommunalbestyrelse besluttede den 20. april 2022 at indgå aftale om tilsagn på 72 millioner kroner med Trafikstyrelsen til bygning af to nye elfærger på den travle Ærøskøbing-Svendborg rute.Det er Ærø Kommune der ejer og driver Ærøskøbing-færgerne og  kommunen ligger på den led  i konkurrence med den private udbyder ÆrøXpresssen, men for at få de 72 millioner kroner skal kommunen også selv betale en andel afl projektet med to nye superfærger.Den private ÆrøXpresssen der sejler fra Marstal fik 7 millioner ud af de 85 milllioner, der var afsat til privatejede færgerÆrø Kommune, der i 2019 sendte verdens længstrækkende elfærge, Ellen, ud på ruten, er dermed hovedmodtager af pengene fra puljen, der skal fremme omstillingen af den danske færgeflåde.Købte Kommunekredit udDe nye færgers design og forretningsmodellen for udskiftningen skal løbende behandles frem mod efteråret 2022. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.I november solgte Kommunekredit i følge Ærø Dagblad sine to Ærøskøbing-færger for 37 millioner til kommunen, Det gav kommunen en årlig besparelse på 4 millioner ift den leasingafgift kommunen tidligere havde betalt for at lease færgerne at kommunekredit.Det er denne transaktion, som gjorde det muligt for Ærø Kommune, at forhandle med staten om nye el-færger, og hvor de 2 dieselfærger indgår i “byttehandlen.”Kommunal investering på over 300 millioner

I december 2021 blev det bekendtgjort, at Ærø Kommune var blevet tildelt knap 72 millioner kroner fra Transportministeriets grønne færgepulje, der er på i alt 233 millioner kroner.Kommunalbestyrelsen skulle  herefter forholde sig til, om den ønskede at anvende de 72 millioner kroner, som i følge budgettet medfører en egenfinansiering på 336 millioner kroner. Efter en debat i salen blev tilsagnet givet, og budgettet godkendt, og Ærøfærgerne kan dermed gå i gang med det konkrete arbejde.

I lighed med elfærgen Ellen, vil Ærøfærgernes nye færger bære stærkt præg af at være teknologisk innovative og banebrydende – både når det gælder selve færgerne, men også når det gælder landsiden, hvor store mængder strøm på kort tid skal leveres til den kraftige lader. Ligeledes venter arbejdet med at etablere og planlægge nye færgelejer og opmarchområder.

De nye færgers design og forretningsmodellen for udskiftningen skal løbende behandles af kommunalbestyrelsen frem mod efteråret 2022.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply