Skip to main content

Mange af de kommuner, hvor parcelhuse og villaer har udgjort størstedelen af byggeriet de seneste fem år, kommer i fremtiden til at stå med overskud af netop villaer og parcelhuse.Det peger en helt ny rapport på, som er lavet af rådgivningsvirksomhederne Exometric og Kuben Management, der begge er en del af NRGI-koncernen.

Blandt de kommuner er Herning, Holstebro, Hjørring, Randers, Viborg og Syddjurs. Det skriver Avisen Danmark.

For kommunerne kan det give problemer, hvis man fortsætter med villaer og ikke begynder at bygge mere kompakt, lyder det.

– Børnefamilier vil generelt gerne have mere plads og bo i villaer og parcelhuse. Men problemstillingen er, at der bliver mange flere ældre over de næste 15 år, som skal flytte ud af de villaer, de bor i nu – de vil typisk gerne flytte i mere kompakte boliger som rækkehuse eller lejligheder. Og de villaer, de flytter ud af, skal på markedet, siger Palle Andersen, udviklingschef for Exometric og redaktør bag rapporten, til Avisen Danmark.

– Som vi kan se det, er der ikke tilstrækkelig efterspørgsel til, at man kan få dækket de mængder, der kommer på markedet.

Udhuling af markedetAnalysen er ifølge Avisen Danmark lavet på baggrund af historiske data fra primært Danmarks Statistik og Finans Danmark samt gennem 20.000 interviews, hvor danskere er blevet spurgt, hvilken boligform de vil bo i næste gang, de skal flytte – og i hvilken kommune.

En af de konsekvenser, som rådgivningsvirksomhederne bag rapporten frygter, er, at det store overskud af parcelhuse og villaer vil medføre udhuling af markedet og få priserne til at falde.

I Holstebro Kommune er man opmærksom på problemstillingen som følge af den demografiske udvikling. I forhold til nye udstykninger sørger man dog for, at der er efterspørgsel på de grunde, der bliver udstykket.

– Når vi udlægger nye områder til udstykninger, gør vi det ud fra den udvikling, vi ser inden for de næste 12 år. Den udvikling, vi regner med, kommer fra en dialog med markedet, siger Thomas Leerberg, der er planchef i Holstebro Kommune, til avisen.

I kommunen er man også begyndt at se de første tendenser hos den ældre del af befolkningen, som er begyndt at sælge villaer og rykke videre til rækkehuse og lejligheder. Men også denne udvikling er man opmærksom på, og ifølge planchefen arbejder man allerede med planer om flere etageboliger og rækkehuse.Mange kommuner vil fortsætte som de plejer

Hos Boligøkonomisk Videncenter er man ikke overrasket over de fremtidsudsigter, som den nye rapport peger på. Her bruger man andre modeller til at spå om fremtidens behov på boligmarkedet, men konklusionen er den samme.

– Når vi bruger den model, kan vi se, at der generelt sker en aldring – at vi bliver ældre. Fordi vi også bliver flere singler, vil efterspørgslen på parcelhuse blive relativt mindre, mens behovet for rækkehuse og etageboliger bliver større, siger direktør Curt Liliegreen til Avisen Danmark.

– Der er mange kommuner, der forstår det, men mange har også planer om at fortsætte som hidtil og mener, at der skal udstykkes flere parcelhusgrunde.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply