Vognmænd vil have kommunerne til at betale for stigende brændstofpriser

Del artiklen:
- Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix

Få dage efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsendte et notat om mulige konsekvenser for offentlige kontrakter af krigen i Ukraine, er to brancheorganisationer ude i et opråb, hvor de appellerer til, at kommunerne dækker for de stigende brændstofpriser.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Invasionen af Ukraine har ført til markante prisstigninger på brændstof og det har ingen kunnet forudse dengang kommunerne indgik kontrakter, mener Transportens Arbejdsgivere (ATL) og Affalds- og Ressourceindustrien (ARI).

Derfor opfordre de to brancheorganisationer nu vognmænd i affaldsbranchen, at de kræver ekstra betaling hos kommunerne for at dække de højere udgifter til brændstof.

Prisstigningerne er så høje, at det kan vende et økonomisk overskud i virksomhederne til et underskud, skriver de to organisationer i et presseopslag.

Notat fra styrelse kan være en gamechanger

Normalt har kommunerne sikret sig via kontrakterne, således at der generelt ikke mulighed for ekstrabetaling, når prisen på brændstof stiger, men den situation er ændret med et notat fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, mener ATL.

“Transportvirksomhederne har oplevet ekstreme prisstigninger på 30-40 procent på både diesel og gas. Med udmeldingen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er der al mulig grund til, at virksomhederne og de offentlige udbydere indleder en dialog om kompensation for de voldsomme prisstigninger”, siger Branchedirektør i ATL, Lars William Wesch.

OPS-Indsigt gennemgik i sidste uge det notat Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens  har udarbejdet og som allerede er sendt ud til kommunerne. I notatet vurderer styrelsen, at invasionen af Ukraine har skabt en situation, som kan retfærdiggøre en ændring af kontrakterne efter udbudsloven. 

Læs også:
Krigen i Ukraine - Ny vejledning om følgevirkninger for offentlige kontrakter

Styrelsen har blandt andet foretaget en vurdering af udbudslovens § 183. Efter denne bestemmelse er der mulighed for at ændre en kontrakt, hvis der sker begivenheder, som ingen kunne have forudset. Det skal dog vurderes individuelt og konkret.

“Det er en hel ekstraordinær situation, som virksomhederne står i. Inden for eksempel persontransport er der indbygget en regulering i kontrakterne, så virksomhederne kan få dækket deres udgifter, når prisen på brændstof stiger. Det gælder ikke inden for dagrenovation, hvor virksomhederne står med regningen, selvom de ikke havde en kinamands chance for at forudse prisstigningerne. Den situation er der heldigvis ændret på med dagens udmelding fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen”, siger Sekretariatsleder i ARI, Niels Bukholt

Organisationerne anbefaler både, at de eksisterende kontrakter bliver genforhandlet ud fra de muligheder, der er beskrevet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og at der bliver indarbejdet en prismekanisme i de fremtidige kontrakter.