Skip to main content

De fire mænd er torsdag ved Retten på Frederiksberg blevet idømt mellem halvandet og fire års fængsel for svindel med tilskud til døvetolke for op til 25,3 millioner kroner fra 2013 og fire år frem. 

To af de tiltalte, som måtte anses som bagmændene, blev endvidere frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed uden at hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser. Det oplyser retten på sin hjemmeside.

Anklageskriftet er rettet mod fire hørehæmmede mænd og fylder ikke mindre end 351 sider.

I anklageskriftet beskrives, hvordan de fire mænd gennem en stribe selskaber førte i alt ti kommuner bag lyset i forbindelse med bevillinger til tolkning for døve.

Anklager: Systematisk støvsugning af offentlige kasser

Misbruget skete ifølge anklageskriftet, fordi mulighederne i lov om kompensation til handicappede i erhverv blev udnyttet groft.

Meningen med loven er at sikre handicappede lige vilkår med andre på arbejdsmarkedet. I flere selskaber blev der ansat døve, men regningerne for den tegntolkning, de fik, var skudt langt over målet.

Ofte blev der slet ikke tolket, eller også skete det kun i begrænset omfang.

– 14 selskaber. 28 ansatte. 532 fakturaer. Næsten 30 millioner kroner. Tallene afspejler, hvordan de tiltalte systematisk, støvsugede de offentlige kasser gennem fire år, lød det fra anklager Magnus Petersen i hans afsluttende procedure.

Først sagde kommunen ja

De fire mænd har under hele sagen nægtet sig skyldige. Den hovedtiltalte lænede sig blandt andet op ad et svar, han i 2014 fik fra Københavns Kommune om reglerne.

Når fire juridiske personer har bevillinger til tegnsprogstolkning, og de alle har bestilt tolk i samme tidsrum og på samme sted, er det så tilladt at opkræve de fires bevillinger på samme tolk?

“Korrekt”, lød svaret fra en beskæftigelseskonsulent i kommunen.

Hans forsvarer mente derfor, at han havde handlet i god tro.

Men anklageren påpegede, at den hovedtiltalte året efter fik en mail med et andet budskab fra kommunen.

Tre ud af fire har anket

Retten giver i det store hele anklagemyndigheden ret.

Den hovedtiltalte, 32-årige Jeppe Winther Vestenaa, blev idømt fire års fængsel for at have svindlet for 25,3 millioner kroner.

Den 33-årige Jannick Jakobsen fik tre et halvt års fængsel for at have bedraget for 18,4 millioner kroner, mens Simon Bak, der er 35 år, fik to års fængsel for bedrageri for 4,5 millioner kroner.

De ankede alle tre på stedet dommen til Østre Landsret.

Den sidste dømte, en mand på 33 år, fik halvandet års fængsel for at have bedraget for to millioner kroner. Han overvejer, om han vil anke.

I forbindelse med dommen har retten lagt vægt på beløbenes størrelse.

– Retten lagde endvidere vægt på bedrageriernes antal og systematiske karakter, og at bedragerierne var begået i adskillige selskaber og havde involveret udnyttelse af adskillige hørehæmmede og tegnsprogstolke, lyder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply