Skip to main content

Ruslands invasion af Ukraine har spredt sig til landets offentlige indkøbskontorer, som mødes med spørgsmål fra borgere, politikere og presse om, hvorvidt der købes russiske varer og handles med russiske virksomheder. Det fremgår i tirsdags af et nyhedsopslag hos Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) 

Her kunne man også læse, at SKI ikke har russiske leverandører, hvilket ligger helt i tråd med den afstand andre virksomheder verden over forsøger at lægge til alt hvad der er russisk.

Men senere i løbet af ugen har man så kunnet læse på flere nichemedier bl.a. Digitech, at SKI måske alligevel havde en russisk leverandør eller to.

Her fremgår det, at den russiske antivirus-leverandøren Kaspersky, som er smidt ud af USA for spionage, har mindst 28 produkter på SKI-platformen. Produkterne forhandles angiveligt af it-virksomheden KMD på SKI-platformen.

Så hvad er lige op og ned, det har OPS-Indsigt spurgt SKI om?

Ingen russiske hovedleverandører

Spørgsmålet er interessant fordi ca. tre procent af alle offentlige indkøb foretages på SKI-aftaler.  Hos SKI er man meget opmærksom på det fokus invasionen af Ukraine har skabt og her oplyser man, at der er lavet en oversigt over de 500 leverandører og den viser, at ingen af dem er russiske.

”I SKI følger vi naturligvis situationen i Ukraine nøje. Der er ingen russiske virksomheder blandt SKI’s leverandører. Vi har desuden bedt alle leverandører angive, om de sælger varer, serviceydelser eller software fra russiske underleverandører på SKI-aftalerne,” siger markedsdirektør i SKI, Rasmus Lund Kongsgaard til OPS-Indsigt.

Det er forklaringen på, at der faktuelt er russiske produkter på SKI-platformen. De er nemlig kommet ind som en underleverance til eksempelvis KMD som er en af hovedleverandørerne på SKI.

Næste spadestik

Det som sker nu, er at SKI er i gang med næste spadestik, hvor man har skrevet ud til alle leverandører for at afdække underleverandørniveauet og det sker i denne uge med deadline fredag.

”Når SKI har et overblik, orienterer vi vores kunder og er klar til at reagere, skulle der politisk vedtages importforbud,” siger Rasmus Lund Kongsgaard.

Det skal her bemærkes, at blot fordi et produkt er i sortiment på en rammeaftale, betyder det ikke, at nogen kunder har købt det. 

SKI er derfor ved at undersøge, hvorvidt det kan blive muligt at markere russiske, så man digitalt kan understøtte et fravalg hos de offentlige kunder. Det er ganske enkelt ikke så simpelt, som det lyder at highlighte enkelte produkter med gult fra den ene dag til den anden.

Klar i begyndelsen af næste uge

Hos SKI forventer man dels, at der ikke vil være mange russiske produkter, ligesom man regner med at have et overblik og en løsning i begyndelsen af den næste uge.

Man mangler nemlig fortsat svar fra nogle leverandører.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply