Skip to main content

Verdens første robot-mejerist udviklet i et samarbejde mellem Arla, Miljøministeriet og Mejeribrugets Forsknings Fond og Københavns Universitet har set dagens lys. Robotten hjælper allerede nu Arlas ostemejeri i Taulov ved Fredericia med at kvalitetssikre sine oste og spare på den led sine menneskelige mejerist-kollegaer tid og fabrikken penge. På sigt forventes den også at kunne bidrage til en mere bæredygtig produktion, fremgår det af en pressemeddelelse.Kortlægger ostens fingeraftrykRobotten gennemlyser ostene med nærinfrarødt lys gennem to tynde metalrør, der stikkes direkte ind den bløde ostemasse. Lyset sender nogle bølgelængder tilbage, som bliver lagret som information om osten på en computer.”Ved at analysere lyset kan vi kortlægge ostens kemiske fingeraftryk – bl.a. dens indhold af eksempelvis fedt, protein og kulhydrat. På den måde kan vi hele tiden se, om ostene lever op til mejeriets standarder for kvalitet i forhold til sikkerhed, tekstur og smag,” forklarer Klavs Martin Sørensen, der er lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Casen er interessant i perspektiv af offentligt- privat samarbejde for det er Klavs Martin Sørensen, der sammen med Arla, Miljøministeriet og Mejeribrugets Forsknings Fond har han udviklet robotten, der skal sikre, at kvalitet og smag på ostene er i top.

“Robotten er helt unik, fordi den monitorerer hver enkelt ost på et meget tidligt stadie i processen. Den kan på få sekunder give mejeristerne besked om, at noget ser forkert ud, og hvordan de for eksempel skal justere ostens opskrift sådan så osten bliver perfekt igen. Det har vi ikke kunnet overvåge før, så robotten er den første af sin slags og er en helt ny måde at arbejde med digital fødevareproduktion på,” siger Klavs Martin Sørensen.Kan fange fejl, før det er for sentHidtil har kvalitetskontrollen af ostene beroet på enkelte stikprøver af et helt parti af oste sammen med mejeristernes fine næser og deres føling med, hvordan ostens konsistens bør være.Men osterobotten giver nu mejeristerne mulighed for løbende at hente information om ostenes tilstand og kvalitet, hvilket kan spare dem både tid og penge.”Mejeristerne er glade for robotten, fordi de nu vil få en makker, der kan hjælpe dem med at fange eventuelle fejl i opløbet i stedet for i slutningen af processen, som det ellers foregår nu,” fortæller Klavs Martin Sørensen.

Der er også stor glæde over al den data fra robotten, som mejeristerne kan bruge til at forbedre osteproduktionen, men robotten skal kun ses som et værktøj og ikke en erstatning for dens menneskelige kollegaer, lyder det fra Klavs Martin Sørensen.Vil lave ‘grønne’ osteUdover at robotten kan hjælpe med at sikre ostens kvalitet, kan den også bruges til at undersøge forskellige bæredygtige produktionsmetoder.”Vi kan snart begynde at teste, om man kan bruge mindre vand eller genbruge noget af vandet fra tidligere oste i produktionen. Og her kan robotten hjælpe os med at afgøre, hvor meget vand, vi kan spare uden at gå på kompromis med kvalitet og smag,” siger Klavs Martin Sørensen.Han tilføjer, at vi også i princippet vil kunne bruge robotten til at teste andre typer fødevarer, eksempelvis kød, frugt eller brød.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply