Skip to main content

Patentvoucher-ordning blev lanceret af regeringen i 2021 med det formål at styrke danske virksomheders globale konkurrenceevne ved at lette deres vej til at få patenteret deres opfindelser. Ordningen blev en bragende succes, hvor statens 2 millioner kroner blev revet væk på få minutter. Det har tilsyneladende fået Novo Nordisk Fonden til, at støtte ordningen med 2 millioner kroner. Det vil sige at støtten fra den private virksomhed i 2022 udgør 40 % af årets patentvoucher-ordning, som i 2022 er på i alt 5 millioner kroner. Vil støtte til mikrovirksomhederne Men hvorfor støtter en privat fond som Novo Nordisk Fonden en statslig ordning rent økonomisk? ”Vi ønsker at styrke det danske økosystem af særligt små forskningsbaserede iværksættere inden for life science og green tech. Patenter er ofte afgørende for at sikre, at innovative idéer kan blive til succesfulde virksomheder med værdiskabende løsninger, og derfor støtter vi patentvoucher-ordningen med et millionbeløb i år,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, direktør i Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse. Erfaringerne fra den første runde af ordningen viser, at ansøgerne primært er mikrovirksomheder, der ikke i forvejen har erfaring med patentering. ”Patentvoucher-ordningen blev tømt på bare to minutter, første gang vi åbnede for ansøgninger. Det bekræfter, at der findes et stort behov blandt små virksomheder, og at de kan se værdien i at beskytte deres opfindelser med et patent. Store danske virksomheder er blandt de førende i Europa, når det kommer til at bruge patenter, men desværre halter SMV’erne efter. Med Novo Nordisk Fondens støtte kan vi hjælpe endnu flere mikrovirksomheder og iværksættere med at styrke deres forretning med patenter,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen. Flere virksomheder kan stå stærkere |Patentvoucher-ordningen er en del af regeringens IP-handlingsplan for patenter, varemærker og design, såkaldte immaterielle rettigheder. Med planen skal rettighederne i højere grad hjælpe virksomheder til at styrke deres forretning, men sidste års beløb matchede ikke helt behovet. Så Novo Nordisk Fondens bidrag er mere end velkomment.  ”Derfor er det virkelig godt, at vi med Novo Nordisk Fondens ekstra midler nu kan sikre, at flere virksomheder får beskyttet deres idéer og står stærkere i den globale konkurrence til gavn for vækst og arbejdspladser her i landet,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en kommentar.  Top fem over teknologiområder, der har søgt om patentstøtte i 2021: 1. Life science 2. Green tech 3. Robotteknologi 4. Fødevareproduktion 5. Industriel maskineri, apparater og måleinstrumenter Midlerne i patentvoucher-ordningen deles i to puljer, som åbner for ansøgninger henholdsvis den 4. april 2022 og den 3. oktober 2022.Erhvervshus Nordjylland administrerer patentvoucheren og yderligere information om ordningen findes på hjemmesiden: Tilskud: Patentvoucher | Erhvervshus Nordjylland (ehnj.dk)Læs IP Handlingsplanen her: IP handlingsplan (dkpto.dk)

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply