Tre topnavne fra dansk erhvervsliv træder ind i advisory board for ATP

Del artiklen:
ATP vil som en af de helt store spillere på det offentlige velfærdsmarked investere langsigtet i danske virksomheder.
ATP vil som en af de helt store spillere på det offentlige velfærdsmarked investere langsigtet i danske virksomheder. - Foto: ATP

Pensionsselskabet ATP, der udbetaler to ud af tre velfærdskroner, har fået øje på gevinsten ved langsigtede investeringer i dansk erhvervsliv, men penge gør det ikke alene. Derfor trækkes kompetencer ind i et nyt advisory board, der skal gøre ATP til en mere attraktiv medinvestor, lyder det.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

ATP er et af Europas største pensionsselskaber med 5,3 mio. medlemmer og en pensionsformue på 925 mia. kroner. En af deres opgaver er at skabe gode stabile afkast for at sikre både nuværende og kommende pensionister.

Samtidig udfører ATP en lang række opgaver for stat, kommuner og arbejdsmarkedets parter, hvilket betyder, selskabet udbetaler velfærds- og sikringsydelser for omkring 300 mia. kroner om året. Det svarer til godt to ud af tre danske velfærdskroner, skriver de på deres hjemmeside. Med andre ord en af de helt store spiller på det offentlige velfærdsmarked.

Selskabet har nu fået øje på, at man kan opnå gode risikojusterede afkast ved at bistå flere danske virksomheder med langsigtet kapital, kompetencer og netværk til at udvikle og skalere deres position og dermed bidrage til at skabe flere store danske virksomheder med globalt potentiale.

Virksomhederne kan trække på kompetencerne

Men hvis man skal investere klogt, skal man have viden og endelig er der den faktor om man er attraktiv som investor. Det har medvirket til, at man har oprettet et advisory board for den del af ATP, der hedder ”Langsigtet Dansk Kapital.”

“Jeg er utrolig glad for, at vi har fået tre så kompetente folk med om bordet. Niels, Marianne og André bidrager med en bredde og erfaring, der taler for sig selv. Både investeringsteamet og de virksomheder, som vi kommer til at investere i, vil kunne trække på deres kompetencer, der uden tvivl vil gøre Langsigtet Dansk Kapital til en endnu mere attraktiv medinvestor”, siger administrerende direktør i ATP Bo Foged, der også vil indgå i advisory boardet

De tre personer som Bo Foged nævner ved fornavn, er stærke og erfarne personer fra dansk erhvervsliv, som alle vil indgå i advisory boardet for ATP Langsigtet Dansk Kapital. Det drejer sig om, Niels Jacobsen, CEO i William Demant Invest A/S, Marianne Kirkegaard, Executive Chairman i Baker & Baker og André Rogaczewski, CEO i Netcompany A/S.

Hvad tænker de tre nye medlemmer selv om deres opgave?

Digitalisering og grøn omstilling

I takt med at den grønne omstilling tager fart, og efterspørgslen stiger, står danske virksomheder i en helt unik position og har mulighed for at bidrage globalt med løsninger og knowhow og det finder Marianne Kirkegaard inspirerende, at skulle bidrage til.

“Jeg har svært ved at forestille mig noget mere inspirerende og ansvarsfuldt end at få lov at bidrage til videreudviklingen af flere danske virksomheder med globalt potentiale, til gavn for hele den danske befolkning. Med Langsigtet Dansk Kapital er der basis for netop det, så det er et arbejde jeg glæder mig rigtig meget til”, siger hun i en pressemeddelelse.

Hendes kollega André Rogaczewski der er medstifter og administrerende direktør i Netcompany A/S mener ikke overraskende, at digitaliseringen af samfundet og vores virksomheder er helt afgørende for at sikre Danmark vækst, en stærk konkurrenceevne og mere grøn omstilling.

”Så jeg er glad for at skulle være med til at løfte den utrolig spændende opgave med at investere langsigtet i en række danske vækstvirksomheder. Her skal vi både sikre attraktive afkast og skabe nye arbejdspladser til gavn for dansk økonomi og velfærd” siger André Rogaczewski.

Står over for et kæmpe generationsskifte

Som udgangspunkt vil ATP Langsigtet Dansk Kapitals fokus være på virksomheder, som står over for forretnings- og/eller ejermæssig transformation. hvor man kan opnå ejerandele på mellem 10 pct. og 49 pct. Bestyrelsen har foreløbig afsat seks milliarder kroner til investeringer på området over de næste tre år.

I det perspektiv skal man samtidig have in mente, at mere end 20.000 danske virksomheder i de kommende år over for et generationsskifte, hvoraf nogle vil have behov for kapital og bistand til at udvikle større internationale ambitioner.

Og det er et fokus som bl.a. Niels Jacobsen der er CEO i William Demant Invest A/S har blik for.

“Der er brug for en kapitalstærk og tålmodig investor, når mange danske virksomheder står over for generationsskifter de kommende år. Her kan ATP spille en rolle, som kan være med til udvikle og fastholde et langsigtet dansk ejerskab. Den proces vil jeg gerne bidrage til”, lyder det fra Niels Jacobsen.

ATP Langsigtet Dansk Kapital drives af et lille investeringsteam med base i Hillerød.