Skip to main content

Region Midtjylland, der står for indkøb på vegne af staten, regioner og kommuner, har købt 65 millioner selvtest uden at sende opgaven i udbud først. Prisen på de mange test er 1,4 milliarder kroner. Det skriver Politiken.

Og det er ikke første gang, at der er problemer med regionernes indkøb. OPS-Indsigt har tidligere skrevet om, hvordan regionerne det sidste år har været en hyppig gæst i Klagenævnet for Udbud og tabt flere klagesager.

I udbuddet med selvtest havde regionen i første omgang sendt det planlagte indkøb i udbud, så virksomheder kunne byde ind på opgaven, men i midten af december annullerede man det og foretog i stedet købet hos fire udvalgte leverandører.Henviser til undtagelsesbetingelser

Regionen og Styrelsen for Forsyningssikkerhed forklarer, at købet er foretaget som en direkte konsekvens af, at coronavarianten omikron var på fremmarch i det danske samfund på daværende tidspunkt.Udbudsloven giver nemlig i ekstreme situationer mulighed for at købe ind uden udbud. Men en række kriterier skal være opfyldt, siger et coronakrisenotat fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Her opstiller styrelsen en række undtagelsesbetingelser i forhold til Udbudslovens § 80, stk. 5.

  1.  Akut behov: Grundlaget for behovet skal skyldes en akut situation, der nødvendiggør et indkøb, hvorved behovet imødekommes. 
  2. Fristerne kan ikke overholdes: Det akutte behov skal gøre det umuligt at overholde tidsfristerne for en almindelige udbudsprocedure. Det betyder blandt andet, at det ikke er muligt at få behovet opfyldt ved brug af en hasteprocedure, hvor tidsfristerne er kortere end normalt (10 – 15 dage) (Se i øvrigt notatet)

Praksis møder kritik

Carina Risvig Hamer, der er lektor i udbudsret ved Københavns Universitet, mener dog, at beslutningen ser kritisabel ud.

– Det overrasker mig, at myndighederne så langt ind i pandemien stadig ikke har fået styr på det. Det her er indkøb uden konkurrenceudsættelse, og det ser kritisabelt ud, hvad der foregår, siger hun til avisen.

– Man går for langt i brugen af den her undtagelsesbestemmelse i udbudsloven, lyder det.

Indkøbet møder også kritik fra de to brancheorganisationer Dialab og Medicoindustrien, der mener, at man har brudt principperne for udbudslovgivningen.

Henrik Lundgaard Sedenmark, der er sekretariatschef hos Dialab, peger blandt andet på, at reglerne siger, at man kun må købe ind til akut behov, hvis det sker uden udbud.

Da Region Midtjylland først sendte det i udbud, efterspurgte man 8,2 millioner selvtest, men endte altså med at købe sig 65 millioner.

I et skriftligt svar til avisen skriver regionen, at man blot “har ageret indkøbsfunktion for Styrelsen for Forsyningssikkerhed og indkøbt i den takt, det er blevet efterspurgte herfra”.

/ritzau/sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply