Skip to main content

To uger inde i det nye år har der været vagtskifte på borgmesterkontorerne i over en tredjedel af kommunerne. I 36 kommuner har vi fået nye borgmestre, heraf var de 25 af de afgående borgmestre genopstillede og tabte posten ved konstitueringen. 

Når de her mange borgmesterskifter er interessante er det, fordi borgmesterposten er ekstrem central i forhold til samarbejdet mellem den kommunale og private sektor. 

Ser man på de to store kommunepartier Venstre og Socialdemokratiet, så tabte socialdemokraterne i 10 kommuner og Venstre i ni, så på den led er der ikke den store forskel, men uanset hvilken partifarve den nye borgmester har, kan det betyde et markant skifte i indkøb og muligheder for salg, som de private virksomheder bør være opmærksomme på. (Se liste neden for over de 25 der tabte, da de genopstillede) 

I alt stemte 60.000 borgere på de 25 borgmestre der tabte kommunalvalget i november 2021. Det svarer til lidt under 2 pct. af de afgivende stemmer og her melder spørgsmålet sig, hvad skal nogle af de ofte lokale stemmeslugere og indflydelsespersoner efter, at de har afgivet borgmesterkæderne?

Interesseret i et nyt job

I Hvidovre Kommune opgiver Helle Adelborg (S) borgmesterkæden efter næsten 100 år med socialdemokratisk styre. Trods 12 procent af stemmerne måtte hun altså se sig slået af Anders Wolf Andresen (SF).

”I første omgang skal jeg holde en god, lang ferie, og så kommer jeg nok til at bruge noget tid på at træde ud af borgmesterrollen. Tiden vil vise, hvad der så skal ske, men på et tidspunkt skal jeg ud og søge job,” siger hun til TV2Lorry.

Og hun er ikke alene om at ville søge et nyt job. Karsten Søndergaard (V), der som topscorer I Egedal Kommune med over 1500 personlige stemmer tabte posten som borgmester, er også interesseret i et nyt job oplyser han.”Jeg skal i det nye år ud og finde et nyt, spændende job. Jeg er især åben for muligheder inden for ledelse. Derudover glæder jeg mig til at få mere tid til familien, løbeskoene og min racercykel,” siger han.

Politik spiller stadig en rolle

Vest for Storebælt tabte Steen Vindum (V) efter at have siddet på posten som borgmester siden 2013. Men han måtte se sig slået af Helle Gade fra Socialdemokratiet, selvom han personligt trak over 8 pct. af de afgivende stemmer.

”Mit liv er fyldt med politik, men på en anden måde. Jeg er viceborgmester og skal blandt andet sidde i økonomiudvalget. Så jeg tænker, at jeg får masser af politisk arbejde i fremtiden. Det første halve år vil jeg ikke gå i panik, men jeg vil tænke mig godt om. Jeg er blevet så gammel, at jeg i fremtiden ikke vil arbejde med ting, der ikke interesserer mig,” siger han til TV2Øst.

I Favrskov er der også ro, her har socialdemokraten Niels Borring (S), efter tre perioder som borgmester måtte se sig slået og afgivet borgmesterposten i Favrskov Kommune til Konservatives Lars Storgaard. Her er det værd at bemærke, at Nils Borring fik næste 18 pct. af stemmerne i Favrskov.

”Man får som forhenværende borgmester et eftervederlag, og det gør, at man har tid til eftertanke. Men jeg sidder stadig i byrådet, og jeg skal være formand for flere udvalg. Det svarer til et halvtidsjob, så jeg har en del mere fritid, og der skal jeg finde ud af, hvad jeg gjorde, før jeg blev borgmester,” siger han til TV2Øst.

Har stiftet ny virksomhed

I Gribskov Kommune som er den kommune der konkurrenceudsætter allermest af de 98 kommuner har der også været vagtskifte. Her er Anders Gerner Frost trådt fra som borgmester efter fire år og modsat de fleste så er han tilbage på arbejdet på fuld tid.

Samtidig er han i færd med at starten en konsulentvirksomhed med en byrådskollega.

”Vi ønsker at arbejde videre med nogle af de mange positive ting, vi er lykkedes med de seneste år i andre kommuner.,” siger han til TV2Lorry.

Han peger på, at Gribskov Kommune på grund af den høje konkurrenceudsættelsesgrad har givet ham og kollegaen inspiration til en ny virksomhed, der skal arbejde med OPS. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply