Skip to main content

Endelig er det lykkedes regionerne at finde en vinder til deres milliard udbud af fire akuthelikoptere. Et udbud der mildt sagt har været belagt med udfordringer. Først var der vanskeligheder med at få tilbudsgivere, herefter er man endt i Klagenævnet for Udbud, så antydede en luftfartsinspektør, at udbuddet var skræddersyet. Nu har regionerne så fundet en vinder, som skal stå for driften i mindst 10 år.

Det drejer sig om det franske selskab SAF Helicopteres, som i samarbejde med danske UNI-FLY A/S har vundet opgaven.

Tre selskaber havde prækvalificeret sig til at give tilbud. Det drejer sig bl.a. om Norske Luftambulanse, der har haft opgaven siden 2014 og fortsat skal flyve frem til oktober 2023, så der er god tid til at planlægge overgangen, når Franske SAF Helicopteres i samarbejde med danske UNI-FLY overtager opgaven.

Mere sundhed for pengene

Selskabernes tilbud blev vurderet på tre parametre, Kvalitet (40 pct), Driftssikkerhed (30 pct) og pris (30 pct). Særligt det med prisen glæder næstformand i Danske Regioner Ulla Astman

”Faktisk bliver den nye aftale billigere end den nuværende. Vi sparer 17 mio. kr. om året i forhold til den nuværende aftale. Det er en rigtig god nyhed, fordi det betyder, vi kan få mere sundhed for pengene,” siger næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman i en pressemeddelelse.

Kontrakten med SAF har ingen fast udløbsdato. Den kan opsiges af begge parter efter ti år med to års varsel fremgår det af et fakta ark ifb med pressemeddelelsen.

Større helikoptere og lang erfaring

Den nye kontrakt byder på en lille forbedring, idet to af de nye helikoptere bliver af en større type end de nuværende. Med overgangen til den nye kontrakt, udskiftes nemlig alle gamle helikoptere med nye. To ligner dem, man har i forvejen. Men de andre to bliver nummeret større.

Helikoptere af den nuværende størrelse dækker behovet i langt de fleste situationer. De lidt større helikoptere kan eksempelvis være relevante, hvis en patient skal flyves fra et hospital til et andet for at modtage mere specialiseret behandling eller ved længere flyvninger. Sundhedsfagligt giver det derfor god mening understreges det i pressemeddelelsen.

SAF har fløjet rednings- og akutlægehelikoptere i Frankrig siden 1979. Uni-Fly er et mere end 50 år gammelt dansk helikopterselskab, der blandt andet skal hjælpe SAF med løbende service og vedligehold af akutlægehelikopterne.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply