I efteråret lancerede Dansk Industri en ny type undersøgelse, en måling af den såkaldte erhvervsvenlighed fordelt på kommuner. Tidligere har DI og Dansk Byggeri haft hver deres målinger af de kommunale erhvervsvilkår, men efter sammenlægning af de to organisationer, er der skabt en ny undersøgelse.
På OPS-Indsigt har vi tidligere skrevet om undersøgelsen, men nu er den efter, at kommunalvalget er afsluttet atter relevant, for hvordan gik det lige med borgmesterposterne i de ti bedste og de ti dårligste kommuner?Seks borgmestre skiftet ud i toppen
Ser vi på de ti kommuner der klarede sig bedst i Dansk Industris undersøgelse om erhvervsvenlighed, så kan vi konstatere, at der var borgmesterskifte i seks af kommunalbestyrelserne og heraf var der i fire tilfælde tale om et partiskifte.
Det drejer sig blandt andet om Silkeborg, Hedensted, Vejen og Odder. Disse skift behøver ikke betyde noget for hvor let eller svært det er at samarbejde med kommunerne, men OPS-Indsigt har tænkt sig at holde øje med disse kommuner.
Ser vi på borgmesterpartierne i et rødt – blåt perspektiv kan vi iagttage, at de såkaldt mest erhvervsvenlige kommuner er klart dominerede af et blåt borgmesterparti efter kommunalvalget med hele otte kommuner. Det skal derfor blive interessant at iagttage udviklingen i de to kommuner som Socialdemokratiet har vundet fra Venstre i henholdsvis Varde og Silkeborg.
Røde borgmester dominerede bunden
I forhold til bunden af den kommunale skala for erhvervsvenlighed, så var der før en overvægt af seks røde borgmestre. Det drejer sig blandt andet om borgmestrene fra Tårnby, København, Odsherred, Halsnæs, Kerteminde og Bornholm. Dette billede er nu skiftet til fire. Desuden mangler man fortsat en afklaring i Dragør, så potentielt kan man skifte borgmester hos fem af de kommuner der ligger i bunden.
Det bliver derfor interessant at iagttage om det overhovedet betyder noget for erhvervsvenligheden, at man i fire til fem kommuner har skiftet borgmester.
Topscorer i udlicitering får ny borgmester
Det er desuden værd at bemærke sig, at Gribskov Kommune som er topscore på indenrigsministeriets indeks for udlicitering (PLI-tal) i 2020 ligger i bunden, når det kommer til en samlet vurdering af erhvervsvenlighed. Ved KV21 skiftede man borgmesterparti tilbage til Venstre efter en periode med lokallisten Nyt Gribskov.
Tilsvarende bør man bemærke, at en kommune som Hørsholm, der ligger på top-ti i Indenrigsministeriets opgørelse for udlicitering også ligger i bunden når det kommer til erhvervsvenlighed, men her har man ikke skiftet borgmesterparti. Her fortsætter Morten Slotved (K) som borgmester.