Skip to main content

I sidste uge blev Covid-19 atter betragtet som en samfundskritisk sygdom og fredag var der 4070 nye tilfælde af corona inden for et døgn. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Det er det højeste antal smittede siden 18. december 2020, hvor der var 4508 coronatilfælde. Den kraftige stigning skaber bekymring hos en række erhvervsorganisationer og får dem til at kræve refusion fra første sygedag

Den stigende smitte i samfundet rammer nemlig landets virksomheder, der oplever flere sygemeldinger.  Derfor bør man ændre reglerne, så virksomhederne kan søge om refusion hos det offentlige fra de ansattes første sygedag. Særligt da man fra myndighedernes side fortsat har anbefaling om isolation.

”Der er en stigende smitte i samfundet, og det kan hurtigt blive til problematisk fravær ude i virksomhederne. Det er allerede en udfordring, og det gælder bredt i erhvervslivet. Alt fra kontorvirksomheder, til produktionen og detailhandlen, siger Michael Folmer Wessman, der er chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Vil have særregel genindført

Under coronakrisen har det været en særregel, som har gjort det muligt for virksomheder at søge om refusion til at få dækket arbejdsgivernes udgifter til sygedagpenge fra første sygedag. Den ordning stoppede i sommers, men nu ønsker erhvervsorganisationerne den genindført.

”Derfor mener vi, at det kun er rimeligt, at staten betaler en del af den regning, siger Michael Folmer Wessman ti ritzau og han bakkes op af Søren Dupont Dall, der er personalejuridisk chef i Dansk Industri

”Det er sundhedsmyndighederne, der anbefaler, at man går i isolation, hvis man er smittet eller har symptomer. Man skal isolere sig for ”samfundets skyld”, derfor er det også en samfundsopgave at samle regningen op for fraværet, og derfor skal der være refusion fra første sygedag,” siger Søren Dupont Dall i en kommentar.

I Dansk Industri arbejder man på at få genindført muligheden for at virksomhederne kan søge refusion under fravær relateret til covid-19, og den skal gælde så længe, at sundhedsmyndighederne anbefaler selvisolation, fremgår det af et presseopslag.

Foreslår en 5-punkts plan

Hos organisationen SMVdanmark, der repræsenterer mindre og mellemstore virksomheder, har direktør Jakob Brandt samme perspektiv.

”Når corona karakteriseres som en samfundskritisk sygdom, bliver den også en erhvervskritisk sygdom. Allerede nu har vi brancher og virksomheder, der helt konkret mærker, at folk er bekymrede og på egen hånd begynder fx at aflyse julefrokoster, frisørbesøg, middage og lignende,” siger Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

SMVdanmark foreslår derfor en 5-punkts plan: Testkapaciteten og vaccineudrulningen skal øges, der skal indføres sygedagpengerefusion fra dag 1, kompensationspakkerne skal genindføres, og vi skal have en konkret plan for vinterens mulige coronatiltag.Partier vil give økonomisk hjælp

Fra politisk hold er erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) fortaler for at genindføre refusionen fra første sygedag.

”Virksomhederne står uforskyldt i den her situation, hvor mange bliver smittede, og omkostningerne rammer dem. I den situation mener vi, at det skal være fællesskabskassen, der betaler fra første dag,” siger han til ritzau fredag.Søndag bakkes han op af erhvervsordføreren fra de konservative, Mona Juul.”Det mangler bare i den situation, som mange virksomheder står i nu. Man har simpelthen for mange smittede og hjemsendte, siger hun til TV2 Øst.

Det betyder, at så vel Venstre som Det Konservative Folkeparti mener, at der bør være økonomisk hjælp at hente for virksomhederne, når medarbejdere er syge eller må må blive hjemme på grund af, at deres børn har corona.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply