Skip to main content

På finansloven 2021 er der afsat 25 mio. kroner til at støtte grøn omstilling af havne og omstillingsindsatser inden for fiskeri og relaterede følgeerhverv.

Formålet med midlerne er at accelerere den grønne omstilling på havne.

– Havne spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling af især skibsfarten, men også af de mange erhverv, som bruger havnen. Det vil vi fra politisk side gerne understøtte med disse midler, som vil hjælpe havnene til at implementere fremtidens grønne løsninger, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.

– Kursen mod klimaneutral søfart står højt på regeringens dagsorden. Derfor er jeg også glad for, at vi nu følger op på anbefalingerne fra Klimapartnerskabet ved at sætte strøm til havnene. Det betyder, at f.eks. flere af vores indenrigsfærger og fiskekuttere vil kunne lade op i havnen. Så forhåbentligt vil det skubbe endnu flere i den grønne retning, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

11 havne har søgt midler fra puljen, og det er efter en faglig vurdering besluttet at tildele støtte til 10 havne, som nu kan se frem til mindre CO2 udledning og mere genanvendelse.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) er glad for, at der nu bliver sat turbo på den grønne omstilling i havne over hele landet.

– Jeg meget tilfreds med, at en række havne nu får en hjælpende hånd for eksempel til at etablere anlæg, der kan forsyne skibe med el, så skibene ikke skal bruge fossile brændstoffer, når de ligger i havn, siger ministeren.

Blandt de projekter, der modtager tilskud, er også tiltag, der vil mindske energiforbruget i fx kølehaler og øge genanvendelse af affald og spildprodukter på havne:

Projekter og tilskud

Kolding Havn: Intelligent landstrøm – 7.200.000 kr.

Hanstholm Havn: Intelligent styring af energiforbrug i kølehaller og serviceydelse – 576.800 kr.

Hanstholm Havn: Landstrømsanlæg til forsyning og servicering af industri- og konsumfartøjer – 703.150 kr.

Hanstholm Havn (med Hirtshals og Thyborøn): Kildesorteret affald med genanvendelses formål – 3.221.872 kr.

Grenaa Havn: Stærk grøn omstilling – løftestang for udvikling – 3.849.110 kr.

Esbjerg Havn: Landstrøm, bedre affaldshåndtering og cirkulær økonomi på Esbjerg Havn – 1.325.000 kr.

Hvide Sande Havn: Operation & Maintenance Center for offshore vind operationer i Hvide Sande Havn – 5.125.000 kr.

Randers Havn: Etablering af energibesparende belysning på Randers Havn – 1.000.000 kr.

Guldborgsund Kommune: Opgradering af anløbsbro i Gedser Fiskerihavn – 725.000 kr.

Næstved Havn: Støtte til mobilt transportbånd – 1.024.068 kr.

Med indstillingen udmøntes tilskud for i alt 24,75 mio. kr. I administrationsgrundlaget er der afsat 1 procent af rammen til Trafikstyrelsens administration af ordningen. Havnene skal selv medfinansiere minimum 50 procent af udgifterne til projekterne, som vil blive etableret de kommende år.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply