Skip to main content

En socialdemokrat, en Venstremand og en radikal i Region Nordjylland kommer efter alt at dømme til at sidde usikkert på borgmesterstolen på grund af kommunalvalget. Det er et åbent spørgsmål, om de kan skaffe tilstrækkelig mange mandater bag sig ved konstitueringen.Det fremgår af NB-Mediers analyse af, hvordan borgmesterpartierne og borgmestrene står før kommunalvalget, KV21, i Region Nordjylland. Analysen bygger på grundig og løbende research (se ‘Fakta om NB-Mediers prognose’ nederst i artiklen), men er i sagens natur behæftet med usikkerhed.

Usikre borgmesterkæder

Her er de kommuner, hvor der måske bliver bidt ekstra meget negle op til 16. november hos det parti, der har borgmesterposten nu:

Thisted

Socialdemokraten Ulla Vestergaard fik meget overraskende borgmesterposten i 2017 på grund af borgerlig splid. Med 15 ud af i alt 27 medlemmer på borgerlig side i det nuværende byråd, kræver det en stor, såkaldt borgmestereffekt for Ulla Vestergaard at genvinde borgmesterposten. Men umuligt er det ikke, og der er medvind for Socialdemokratiet på landsplan. I blå blok var der som nævnt tidligere splid. Men den var primært båret af personer, som ikke længere spiller en afgørende rolle i byrådet. Meget tyder på, at den konservative, kommunalpolitiske veteran Jens Kristian Yde har forholdsvis gode odds for at erobre borgmesterkæden. Mange vælgere kender ham, og De Konservative har landspolitisk medvind. Venstres spidskandidat er Thisteds nuværende 1. viceborgmester, Niels Jørgen Pedersen, som er tidligere formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Men Venstre får kun lunken opbakning på landsplan, og der har tidligere været stor indre splid i partiet lokalt. (Artiklen fortsætter efter kortet)

Brønderslev

Borgmesterposten har flere gange skiftet mellem Venstre og Socialdemokratiet i Brønderslev. Den nuværende Venstre-borgmester Mikael Klitgaard sidder på et tyndt borgerligt flertal med 14 ud af 27 mandater bag sig. Heriblandt to DF’ere, som på grund af national modvind risikerer at blive reduceret til én. Mikael Klitgaard kan drage fordel af den såkaldte borgmestereffekt, men imod ham tæller, at Venstre på landsplan for øjeblikket har lunken opbakning.  Socialdemokratiet har landspolitisk medvind, og det kan komme partiets lokale spidskandidat Bettina Bøcker Kjeldsen til gode. Hun har siddet i byrådet siden 2017. Meget tyder på en spændende konstitueringsnat i Brønderslev, og i det spil har den erfarne Mikael Klitgaard en fordel.

Rebild

Rebild er politisk set et kludetæppe, og det er svært at forudsige, hvem der erobrer borgmesterkæden. Som landets eneste radikale borgmester – og med vigende opbakning på landsplan til partiet – må Leon Sebbelin sætte sin lid til den såkaldte borgmestereffekt. Læg dertil at han skal være dygtig under konstitueringen. Det borgerlige flertal på 13 ud af 25 mandater i byrådet smuldrer formodentligt, men spørgsmålet er om V, K og DF hellere ser Sebbelin som borgmester end den socialdemokratiske spidskandidat, skoleleder Peter Hansen.Venstre stiller med afdelingsleder Jesper Greth som spidskandidat. Han blev i sin tid valgt for Oplandslisten, men skiftede siden til Venstre.Vurderingen her er, at Leon Sebbelin har middelmådige odds.

Næsten sikre på at beholde borgmesterposten

I de øvrige kommuner i Region Nordjylland er der i skrivende stund ikke så stor spænding om udfaldet af kommunalvalget. I disse kommuner er der ret stor sandsynlighed for, at det nuværende borgmesterparti beholder borgmesterkæden, fremgår det af NB-Mediers analyse. Det gælder blandt andre borgmestrene Birgit S. Hansen (S) i Frederikshavn og Thomas Kastrup-Larsen (S) i Aalborg. 

Se NB-Kommunes tema om KV21F

Fakta om NB-Mediers prognose

NB-Mediers prognose bygger på flere parametre. Blandt andre en række samtaler med velinformerede kilder og lokalpolitikere. Der er også anvendt mange skriftlige kilder – bl.a. lokale medier. Disse informationer er blevet holdt op mod videnskabelig viden om, hvordan nationale, politiske strømninger på parti-niveau påvirker udfaldet af lokale valg som KV21.Rettelse 21.10+.21: I en tidligere udgave fremgik det, at Venstre stillede  med gårdejer Jeppe Ugilt Hansen som spidskandidat, men han trak sig i slutningen af maj og den nye spidskandidat er afdelingsleder Jesper Greth .

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply