Skip to main content

Især i tre kommuner i Region Sjælland vil der blive fulgt meget nøje med, når stemmerne tælles op – og ved konstitueringen – efter kommunalvalget 16. november. I de tre kommuner risikerer det nuværende borgmesterparti at måtte afgive borgmesterkæden.  Det fremgår af NB-Mediers analyse af, hvordan borgmesterpartierne og borgmestrene står før kommunalvalget, KV21. Analysen bygger på grundig og løbende research (se ‘Fakta om NB-Mediers prognose’ nederst i artiklen), men er i sagens natur behæftet med usikkerhed.

Usikre borgmesterkæder

Her er de tre kommuner, hvor der måske bliver bidt ekstra meget negle 16. november hos det parti, der har borgmesterposten nu:

Sorø

Borgmester Gert Jørgensen (K) har siden 2014 siddet på et smalt borgerligt flertal på 13 mandater ud af 25. Det kan forsvinde blandt andet på grund af den nationale uro omkring Dansk Folkeparti, som har to medlemmer i byrådet. I valgperioden har der været flere skift mellem partierne.Hvis Socialdemokratiet med Anne Madsen i spidsen får fremgang, har partiet en reel chance for at tage borgmesterposten. Alt er åbent i Sorø.(Artiklen fortsætter efter kortet)

Slagelse

Den siddende socialdemokratiske borgmester John Dyrby Paulsen har kun et smalt rødt flertal, og De Radikale afviste ham ved seneste valg. Samtidig er SF gået sammen med Venstre i budgetforhandlinger, så selv et rødt flertal kan ikke sikre John Dyrby Paulsen. Der har efter kaotisk konstituering i 2017 været megen uenighed og dårlig stemning i kommunalbestyrelsen. Venstres nye borgmesterkandidat, Knud Vincents, der er landmand og har siddet otte år i byrådet, er meget opsat på at afløse John Dyrby Paulsen.

Stevns

Borgmester Anette Mortensen (V) lavede efter valget i 2017 en konstitueringsaftale med De Konservative og Socialdemokratiet.  Venstre blev halveret fra otte til fire mandater ved KV17, og derfor bliver det afgørende, om Anette Mortensen opnår borgmestereffekt, som trækker stemmer hen over midten.Den tidligere borgmester Mogens Haugaard Nielsen har brudt med Venstre og dannet lokallisten Nyt Stevns. Han jagter igen borgmesterposten. Dansk Folkeparti med landskendte Martin Henriksen kan være noget af en joker, men har erklæret, at han helst ser et borgerligt parti repræsenteret i borgmesterstolen. Eventuelt sig selv.Næsten sikre på at beholde magtenI de øvrige kommuner i Region Sjælland er der i skrivende stund ikke  stor spænding om udfaldet af kommunalvalget.  I disse kommuner er der ret stor sandsynlighed for, at det nuværende borgmesterparti beholder borgmesterkæden. På borgmesterplan gælder det for eksempel socialdemokraten Holger Schou Rasmussen i Lolland Kommune og Venstres borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive. Se NB-Kommunes tema om KV21Fakta om NB-Mediers prognoseNB-Mediers prognose bygger på flere parametre. Blandt andre en række samtaler med velinformerede kilder og lokalpolitikere. Der er også anvendt mange skriftlige kilder – bl.a. lokale medier. Disse informationer er blevet holdt op mod videnskabelig viden om, hvordan nationale, politiske strømninger på parti-niveau påvirker udfaldet af lokale valg som KV21.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply