Skip to main content

De jobsøgende stod i kø for at komme til samtale i Handicaporganisationernes Hus i sidste uge og det summede af liv og stemmer, da Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance (LOBPA) havde inviteret til jobdating.

15 medlemmer af LOBPA var mødt op, de er alle arbejdsledere i deres eget liv og havde det til fælles, at de manglede handicaphjælpere, som kunne indgå i en såkaldt BPA-ordning. 

”Alle vores medlemmer har fået ansøgere til deres teams, nu krydser vi bare fingre for, at dagens jobsamtaler fører til ansættelser” siger Michael Graatang, der er direktør for LOBPA, da Jobmessen var slut.

I offensiven for at bevare herredømmet over eget liv

Initiativet med en jobmesse, hvor arbejdslederne møder de jobsøgende direkte til en jobdate er interessant, fordi vi ifølge Danmarks Statistik har den mindste ledighed i 12 år, svarende til en ledighedsprocent på 3.6 pct.

Manglen på arbejdskraft rammer også handicapområdet. Hele sommeren har medierne bragt den ene historie efter den anden om, at unge hellere vil være podere end hjælpere og vikarer på de store velfærdsområder, så hvordan kommer man lige foran som arbejdsgiver og får mulighed for at møde nogle af de arbejdssøgende, som rent faktisk findes?

”Det er det vores jobmesse skal være med til og med det resultat vi har i dag, er det ikke den sidste. Jobbet som handicaphjælper skal have mere opmærksomhed. Mange kender ikke nok til kvaliteterne. Det er jo helt essentielt for vores medlemmer, at de hele tiden har et velfungerende team omkring sig. Har de ikke det er der risiko for, at de mister herredømmet over deres eget liv og ender med hjælp fra hjemmeplejen. Det var med det scenarie i baghovedet, at vores medlemmer gik i offensiven for at hverve handicaphjælpere på vores jobmesse.” siger Michael Graatang til OPS-Indsigt.

Vil leve et liv og undgå punkthjælp

Men hvad er der egentlig så galt ved, at få hjælp fra hjemmeplejen?

”Når du har en BPA-ordning er der ofte tale om en 24/7 vagtdækning, hvor hjælperne medvirker til, at borgeren kan leve, gå på arbejde, tage på ferie osv. Det vil sige har et voksent liv præcis ligesom alle andre uden funktionsnedsættelse. Med hjælp fra hjemmeplejen er borgeren henvist til punkthjælp og fastlåst i hjemmet,” siger Michael Graatang.

Den faldende ledighed øger derfor de handicappedes risiko for ikke at kunne leve et liv, hvor man kontinuerligt kompenseres for sine funktionsnedsættelser, men havner i en situation, hvor kommunens forsyningsforpligtigelse tager over i form af hjemmehjælp, der kun kommer i lukkede tids-intervaller hen over døgnet.

En mangfoldig arbejdsplads

Men hvem var det så der besøgte jobmessen?

”Det var alle mulige personer. Vi efterspørger ikke kun en særlig profil. Forskelligheden er utrolig vigtig. Vores medlemmer er ligeså forskellige som alle andre borgere, og LOBPAs 1.600 ansatte skal kunne spejle dem. Den gode relation er altafgørende, når hjælpen skal have effekt og give borgeren muligheder i livet.” siger Michael Graatang til OPS-Indsigt.

De besøgende på jobmessen lever ifølge Michael Graatang fuldt ud op til LOBPA`s behov for at være en mangfoldig arbejdsplads. ”Og så var det jo godt at mærke deres engagement og lyst til et job, hvor man ganske vidst ikke er ude at redde hele verden men gør en kæmpe forskel for en enkelt borger,” fortæller Michael Graatang.

Jobmessen var kommet i stand på basis af et samarbejde med Hovedstadens Rekrutteringsservice, SOSU Hovedstaden og Københavns Professionshøjskole, som forud for jobmessen havde hjulpet med at finde en del af de 45 jobsøgende, der dukkede op til en kort samtale, som potentielt kunne føre til en ansættelse og et arbejde.

Om LOBPA

I Danmark har ca. 1.900 borgere en BPA-ordning (Borgerstyret Personlig Assistance). LOBPA arbejder for, at mennesker med handicap kan leve et selvstændigt liv på lige fod med alle andre. 

LOBPA er både en landsdækkende medlems- og interesseorganisation for alle med en BPA-ordning og en non-profit leverandør af BPA og andre former for handicaphjælp. Virksomheden har ca. 1600 ansatte handicaphjælpere, der bistår børn og voksne i hele landet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply