Skip to main content

Helsingør Kommune er en af deltagerne i et landsdækkende forskningsprojekt, der er iværksat af Peer-Partnerskabet, som drives af SIND og Det Sociale Netværk. Ny forskning skal belyse effekten af en forebyggende indsats for psykisk sårbare.Peer-partnerskabet er interessant fordi det er en OPS-hybrid mellem civilsamfund og den kommunale sektor, hvor man udvikler nye velfærdsløsninger.Forsøget gennemføres samtidig i Helsingør, København, Fredericia, Rødovre og Gladsaxe, og fortsætter ind i 2022. Forsøget er det første effektstudie i Danmark af peer-støtte, oplyser Det Sociale Netværk i en pressemeddelelse.Pernille Madsen er centerchef for Center for Særlig Social Indsats i Helsingør Kommune:

“Med forskningen sætter vi fokus på forebyggelse, så færre ender med at gå alene derhjemme og få det stadigt dårligere. Som psykisk sårbar har man virkelig meget at bidrage med, men det kan være svært at tro på, hvis man føler sig udenfor. Vi skal skabe nye muligheder for at man kan træde ind i fællesskaber, også når man har psykisk sårbarhed. Ingen har lyst til at være den, der skal hjælpes altid,” siger Pernille Madsen.

Forskningen undersøger effekten af et 10-ugers gruppeforløb, kaldet ‘Vejen til hverdagslivet.’ Grupperne ledes af frivillige fra Helsingør og omegn, som selv har erfaring med psykisk sårbarhed. Denne form for støtte, der bygger på fælles livserfaringer, kaldes peer-støtte.

“Der er brug for den forskning, vi laver – også internationalt. I hele verden ser vi en markant forværring i befolkningernes mentale sundhed. Sammen med kommunerne og Peer-Partnerskabet måler vi på effekten af en metode, hvor man som psykisk sårbar ikke bare er modtager af hjælp, men selv bidrager og deltager i et konstruktivt fællesskab. Meget tyder på, at det har et særligt potentiale.” siger Lene Falgaard Eplov, der er forskningsoverlæge i Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København.

Plads til ens styrker

Mange med psykisk sårbarhed oplever, at de falder mellem to stole, hvor de har det for godt til at få hjælp, men for dårligt til at hverdagen fungerer. Her kan man blive overladt til sig selv, imens man får det stadigt dårligere. Det kender Yael Schade, som er frivillig gruppeleder, alt til;

“Jeg har mange gange savnet hjælp til at hjælpe mig selv videre, for eksempel når jeg har stået på en psykiatrisk skadestue, hvor de ikke har kunnet gøre noget for mig. Omvendt har det haft stor indflydelse på min heling, de gange jeg er blevet set, mødt og rummet. Det er dét, jeg kæmper for som frivillig peer,” siger Yael Schade, der er med til at gennemføre forskningsprojektet i Helsingør.

Forskningen skal kaste lys over, om peer-gruppeforløb og følgeskab kan spille en afgørende rolle, at i løse en af de aktuelt største samfundsudfordringer, hvor psykisk sårbarhed påvirker stadig fleres mulighed for f.eks. at gennemføre en uddannelse og leve en selvstændig og meningsfuld tilværelse.Knud Kristensen er selv frivillig og formand for Peer-Partnerskabet:

“Vi gennemfører forskningen i samarbejde med kommunerne for at dokumentere, hvilken forskel lokale frivillige peers kan spille, så færre får det virkelig dårligt psykisk. Jeg har stor tiltro til at forsøget vil vise, hvor betydningsfuldt det er for alle. Samtidig er det vigtigt, at vi gennemfører forsøget sammen med Helsingør Kommune. Ingen af os kan hver for sig skabe en løsning, der tager godt imod borgerne og peger ud mod hverdagslivet,” siger Knud Kristensen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply