Skip to main content

”Vi tror ikke, politikerne er opmærksomme på mulighederne ved mere offentligt-privat samarbejde. Præcis derfor bruger vi energi på at inspirere kommunalpolitikere over hele landet og vise de gode eksempler,” siger Jacob Scharff, Branchedirektør i Dansk Industri i forbindelse med at organisationen lancere et kæmpe fremstød i forhold til landets 2.500 byrådsmedlemmer.

Og noget kunne tyde på, at han har ret.

Intet gennemslag i valgkampen

Kommunalpolitikerne havde i al fald ikke fokus på temaer som udbud, grønne indkøb i kommunerne, konkurrenceudsættelse og offentligt-privat samarbejde ved valgkampen i 2017. Det viser en kortlægning af kandidaternes valgkamp fra Center for Valg og Partier ved Institut for Statskundskab.

Her var nogle af de typer af mærkesager, der blev ”nævnt” mest i valgkampen, emner som børn, folkeskolen, kultur, uddannelse, ældre, turisme, plejehjem, decentralisering og økonomi. Et godt stykke nede af listen kommer mærkesager som erhvervsudvikling og virksomheder.

Det skal ses i perspektiv af, at PLI-procenten i kommunerne har været stødt faldende lige siden 2017. Det er den indikator som Indenrigsministeriet opgør, hvor ministeriet måler andelen af udbudsegnede driftsopgaver, som udsættes for konkurrence fra private virksomheder. 

”Vi har desværre de seneste tre år set en tendens til, at en række kommuner hjemtager flere opgaver, uden at man inviterer private med. Det er en udvikling, vi skal have vendt,” siger Jacob Scharff i en kommentar.OPS-Indsigt har tidligere beskrevet, hvorledes PLI-procenten faldt i kommunerne til trods for corona-indsats mellem i 2020, med en effekt svarende til, at kommunerne har hjemtaget opgaver for godt 700 millioner kroner på et år.

I toppen af listen ligger kommuner som Gribskov, Jammerbugt, Holbæk og Brønderslev kommuner, som alle har konkurrenceudsat mellem 35 og 45 pct. af de udbudsegnede opgaver. Omvendt har man i bunden kommuner som Tisted, Norddjurs, Nyborg og Aarhus der kun lige konkurrenceudsat omkring 21 pct.

Et interaktivt værktøj skal give overblik

Man kan ikke slutte, at blot fordi offentligt-privat samarbejde ikke krøb over radaren ved sidste kommunalvalg, så er det grunden til at kommunerne hjemtager opgaver for millioner. Det vi ved fra undersøgelser som den fra Institut for Statskundskab er, at jo mere et tema får de kommunalpolitiske lamper til at blinke i valgkampen, jo større sikkerhed er der for, at de kommende byråd vil løfte temaet, så de kan sætte flueben på deres scoreskema overfor vælgerne.

Det betyder, at når Dansk Industri under overskriften ”Sammen kan vi udvikle velfærden i din kommune” sender et brev til alle landets byråds- og kommunalbestyrelsesmedlemmer med et interaktivt værktøj, hvor den enkelte hurtigt kan danne sig overblik og sammenligne egen kommune med nabokommunerne, så er Dansk Industri ude i den helt store påvirkningsoffensiv.

Man plejer at sige, at indflydelse på kommunalpolitik er ikke en gratis omgang. Det må man også sige om det materiale, som Dansk Industri har pakket individuelt til hver kommune, giver indtryk af.

Her har man spidset pennen med henblik på at give kommunalpolitikerne et grundlag, så de er bedre rustet til, at sætte det offentlige-private samspil på dagsordenen som et effektivt redskab, der kan sikre fortsat kvalitetsudvikling og innovation af den kommunale opgaveløsning.

Timingen er ikke tilfældig

Jacob Scharff bekræfter, at det har været en større opgave at få samlet materialet og opbygget en interaktiv hjemmeside, der er let tilgængelig., men har mener, at det indsatsen værd.

”Vi håber, at vores initiativ og den kortlægning vi har foretaget, kan bidrage til at styrke dialogen om, hvor og hvordan samarbejde og arbejdsdeling mellem kommunen og private virksomheder, skaber mest mulig værdi til gavn for borgere, virksomheder og samfundet som helhed,” siger Jacob Scharff.

Hos Dansk Industri mener man, at alle kommuner kan forbedre relationen til det private, men det er ikke kun et spørgsmål om at arbejde mere sammen, ”Det handler også om at arbejde bedre sammen og tænke de nye dagsordner ind i samarbejdet – ikke mindst den grønne omstilling,” siger Jacob Scharff.Timingen af Dansk Industris fremstød falder heller ikke tilfældigt i forhold til budgetprocessen, som nu er godt i gang lokalt og tiden for at påvirke kommunalpolitikernes dagsorden i den sammenhæng nærmer sig sidste udkald inden budget 2022 skal vedtages.

På baggrund af erfaringer fra andre kommuner, har DI afdækket din kommunes samarbejde med private virksomheder, og fundet nogle af de områder, hvor der kan være potentiale for mere samarbejde. Derudover har vi en række konkrete forslag til, hvordan I gennem et tættere offentlig-privat samarbejde, kan bidrage yderligere til den grønne omstilling og udvikle velfærden.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply